Studie: Coronavacciner har reddet 20 millioner liv på et år

Forskere har undersøgt betydningen af vaccination mod covid-19 ved hjælp af data indsamlet fra 185 lande.
Studiet er lavet på baggrund af officielle tal - eller estimater, når der ikke har været tilgængelig data - for coronarelaterede dødsfald samt overdødelighed fra landene. Foto © : Dirk Vorderstraße/flickr
Skrevet af Ritzau
24. juni 2022 15:35

Vacciner mod covid-19 har reddet 20 millioner liv i det første år, de har været brugt.

Det viser et studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Infectious Diseases.

Studiet er baseret på data, der er indsamlet fra 185 lande og territorier fra 8. december 2020 til 8. december 2021.

Det er det første studie, der forsøger at kortlægge, hvor mange dødsfald, der er forhindret både direkte og indirekte som et resultat af vaccination mod coronavirus.

Forskerne bag studiet har fundet ud af, at 31,4 millioner mennesker ville have mistet livet, hvis der ikke havde været vacciner tilgængelige. 19,8 millioner af de dødsfald er ifølge studiet blevet forhindret af vaccinerne.

Studiet er lavet på baggrund af officielle tal - eller estimater, når der ikke har været tilgængelig data - for coronarelaterede dødsfald samt overdødelighed fra landene.

Den data blev sammenlignet med et hypotetisk alternativt scenarie, hvor ingen vacciner var blevet givet.

LÆS OGSÅ Landslæge om coronasituationen: Vi må vænne os til smitten hen over sommeren og efteråret

Modellen tager højde for variation i vaccinetilslutning på tværs af landene og forskelle i vaccinernes effektivitet, alt efter hvilket type vacciner der var den primære i de enkelte lande.

Data fra Kina var ikke en del af undersøgelse på grund af landets store befolkning og strenge nedlukninger, som ville have forvrænget resultatet.

Det er høj- og mellemindkomstlande, der har afværget flest dødsfald med 12,2 millioner af de afværgede dødsfald. Det afspejler ifølge forskerne uligheden i adgang til vacciner på verdensplan.

Næsten 600.000 dødsfald kunne have været undgået, hvis Verdenssundhedsorganisationens (WHO) målsætning om at vaccinere 40 procent af alle landes befolkning inden udgangen af 2021, var blevet opfyldt.

- Millioner af liv er sandsynligvis blevet reddet ved at gøre vacciner tilgængelige til mennesker verden over, siger Oliver Watson, der er hovedforfatter på studiet, fra Imperial College London.

- Vi kunne have gjort mere, siger han.

Officielt har coronavirus koster 6,3 millioner liv ifølge WHO. I maj sagde organisationen dog, at det reelle tal kunne være helt op til 15 millioner, når både direkte og indirekte dødsårsager medtages.