Strid om taleretten i Qaasuitsup Kommunia

Borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia, Jess Svane, udtalte i torsdags, at han ikke var enig i Transportkommissionens anbefalinger. Umiddelbart efter satte samarbejdsudvalget i kommunen spørgsmålstegn ved borgmesterens udtalelse. Det har nu affødt en reaktion fra Siumut gruppen i kommunen.

Blandt andet Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit der ikke mener at borgmesteren på den måde kan ytre sin mening på vegne af Qaasuitsup Kommunia.

Den udtalelse har nu affødt en reaktion fra Siumut gruppen i Qaasuitsup Kommunia.

De præciserer, at borgmesteren - uanset om han sidder i mindretal - har ret til at være borgmester i hele valgperioden i henhold til Inatsisartutloven om den kommunale styrelse:

- Dér kan borgmesteren ikke væltes, og man kan ikke tage hans taleret eller ansvar fra ham i valgperioden. Også selvom borgmesteren kommer i mindretal i løbet af valgperioden, siger Ove Berthelsen på vegne af Siumut gruppen i Qaasuitsup Kommunia.

Men Peter Olsen føler sig misforstået:

- Vi skal bare ikke bringes til at tro, at borgmesterens udtalelser er det samme som Qaasuitsup Kommunias holdninger. Det er borgmesterens egne holdninger. Men borgmesteren må selvfølgelig gerne ytre sig så meget han har lyst til som privatperson, siger Peter Olsen.

Peter Olsen skrev blandt andet, at man ikke bør tage borgmesterens udtalelser om Transportkommissionens anbefalinger alvorligt.

Skal borgmesteren fremover først  indhente tilladelse fra flertallet i kommunalbestyrelsen, før han udtaler sig til pressen?

- Nej. Sådan skal det ikke forstås. Men, når vi skal udtale os på vegne af kommunalbestyrelsen, så mener jeg, at det er på sin plads, at vi udtaler os udfra kommunalbestyrelsens beslutninger, siger Peter Olsen.

Inuit Ataqatigiit, Atassut, Demokraterne og Kattusseqatigiit er i koalition med ialt 11 medlemmer, mens Siumut sidder i opposition med ialt 10 medlemmer i Qaasuitsup Kommunia.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt