Stort landbrand ved Ilulissat

En dal nord for Ilulissat var arnested for en større landbrand sidste uge. Brandvæsen appellerer til forsvarlig omgang med åben ild.
Skrevet af Noah Mølgaard
30. juli 2012 17:04

Brandvæsenet i Ilulissat blev alarmeret tirsdag den 24. juli om en brand ved fjeldet Inngigissoq, der ligger mellem bygderne Saqqaq og Qeqertaq.

Og det viste sig at være en større brand, der var brudt ud.

- Vi ved ikke hvordan branden er opstået. Vi kan kun sige, at jorden er meget tør efter mange dage med sol og varme i løbet af sommeren, siger beredskabschef i Qaasuitsup Kommunia Amos Pjettursson til KNR.

Selve branden lå ca. 5 kilometer fra kysten. Derfor måtte udstyr og 16 brandfolk flyves til dalen med en S-61 helikopter.

- Der er heldigvis i en elv og søer i nærheden af branden, så der var vand nok til slukningsarbejdet. Det kunne har været meget være, hvis branden var opstået langt fra elve og søer, siger Amos Pjettursson.

Branden har været omkring 2 kilometer lang og det breddeste brandområde har været 1,5 kilometer.

Brandfolk forlod dalen ved Inngigissoq fredag den 27. juli efter 37 timers slukningsarbejde. Brandfolk havde under slukningsarbejdet brugt 940.000 kubikmeter vand.

Nu appellerer brandfolk til forsigtig omgang med åben ild.

- Der er meget tørt mange steder. Man skal derfor sikre sig at ilden er slukket helt, når man er færdig med at grille og undgå at smide cigaretskodder ud i naturen, siger Amos Pjettursson.