Storskalaloven overholder FNs konvensioner

Regeringen frikender sig selv for social dumping. Det skriver avisen Politiken, efter at den danske regering i et notat har skrevet, at storskalaloven overholder alle FNs konventioner.
Skrevet af Jette Andersen
23. januar 2013 11:24

Flere danske kritikere har ellers meldt ud at den nyligt vedtagne storskalalov bryder med konventionerne i FNs Arbejdsorganisation, ILO. De kollektive forhandlinger på arbejdsmarkedet er sat ud af kraft, mener kritikerne.

Men i et notat fra Beskæftigelsesministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af, fastslår ministeriet, at storskalaloven er helt efter bogen.

Ifølge notatet, der er dateret d. 9. januar, er både den danske og grønlandske regering af den opfattelse, at storskalaloven er i overensstemmelse med rigets internationale forpligtelser over for ILO. Herunder kernekonventionerne om foreningsfrihed og retten til at føre kollektive forhandlinger.

Men de argumentationer er til dumpekarakter, siger advokat med speciale i Grønland, Henrik Karl Nielsen.

- Storskalaloven freder en udenlandsk overenskomst mod at blive angrebet af den danske og den grønlandske model. Og det strider mod konventionerne. Når du sætter f.eks. strejkeretten ud af kraft, betragter ILO det som et alvorligt anslag mod organisationsfriheden.

Den danske fagforening 3F, står også tilbage med en meget forundret formand. Poul Erik Skov Christensen varslede for nylig en international klagesag mod den danske regering. Og notatet hjælper ikke på situationen.

- Vi har gået og ventet meget på at se, hvad ministeriet kommer op med af forklaringer. Men dette her er da goddag mand økseskaft. Regeringen giver ikke noget svar. Det er et papir helt uden argumenter.

Overfor Politiken siger formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, at en lov altid kan ændres. Men han understreger også, at der ikke bliver ændret ved loven, medmindre det er relevant.