Stormramte bådejere i Kangaatsiaq har søgt om økonomisk hjælp

Syv af de 11 fiskere, hvis både sank under et kraftigt stormvejr ved Kangaatsiaq i december, har søgt om erstatning fra det offentlige.
Foto © : Loui Themothæussen
15. januar 2015 14:01

Deres sager er under behandling, og ifølge loven er de berettiget til støtte op til 25.000 kroner.

- Vi har i Departementet for Fiskeri modtaget syv ansøgninger, som vi sagsbehandler hver for sig. De kan forvente svar inden for den nærmeste tid, siger Pollas Lyberth, som er afdelingschef for Departement for Fiskeri.

Det er for tidligt at sige, om alle syv vil få økonomisk hjælp. Det er kun de både, som har været erhvervsdrivende, der kan søge om støtte - om det gælder alle 11 både, vides ikke.

Læs også Mindst 11 både sunket i Kangaatsiaq

Forsikringssag, hvis man har en

De 25.000 er langt fra nok til at dække tabet af en fiskerbåd, men det skyldes, at det er op til den enkelte fisker eller fanger at have en forsikring på sit udstyr, forklarer Pollas Lyberth.

- Hvis man har udstyr, som der er givet støtte til fra Selvstyret eller, hvis der er lånt penge i banken, der kræver det, at man skal have det forsikret. Det er så op til en selv, hvad man gør. I de her sager tager vi stilling fra ansøgning til ansøgning også med hensyn til forsikring, siger Pollas Lyberth.

Det er i enkelte tilfælde muligt at få erstattet mere end de 25.000, men det kun under helt særlige omstændigheder, som vil blive vurderet i den konkrete sag.

- I lovgivningen står der, at såfremt man indstiller eller ønsker at ansøge om mere end 25.000, er det op til Naalakkersuisut at taget stilling til det, siger Pollas Lyberth.

Efter stormen var borgmester Ole Dorph ude og opfordre til at yde støtte til fiskerne og fangerne.

Ligeledes sponsorerede butikskæden Pilersuisoq, der opererer i mindre byer og i bygder, forskellige fødevarer til de hårdt ramte familier i Kangaatsiaq efter stormen.