Foto: Folketinget

Per Stig Møller: Stormagter vil presse selvstændigt Grønland

Den tidligere danske udenrigsminister Per Stig Møller opfordrer til, at Danmark og Grønland dropper mistilliden til hinanden og finder ud af at samarbejde. Han frygter alternativet.

- En suverænitetserklæring vil være geopolitisk hasard for Grønland og et stort både følelsesmæssigt og geopolitisk tab for Danmark. 

Sådan skriver den tidligere mange-årige danske udenrigsminister Per Stig Møller i en kronik i Berlingske. Han opfordrer Danmark, Grønland og Færøerne til at finde fælles fodslag om en langsigtet udenrigspolitik til fordel for alle parter.

- Netop for at bevare Rigsfællesskabet skal Grønland føle sig ligeberettiget med Danmark og Færøerne. Alle tre skal føle sig hjemme, og alle tre skal bevidst foretrække det fremfor alternativet, skriver han.

For alternativet er ikke at foretrække ifølge den konservative politiker, der var udenrigsminister under Anders Fogh Rasmussens regeringer i 00'erne.

LÆS OGSÅ Selvstændighed er svær at se

LÆS OGSÅ Selvstændighed på en ordentlig måde

I kronikken anfører Per Stig Møller, at Grønland kommer til at spille en større og større rolle for stormagter som Kina, USA og Rusland i takt med, at Nordøst- og Nordvestpassagerne åbner sig.

Og det vil være farligt for vores relativt lille befolkning fordelt på et kæmpe område, hvis Grønland forlader Rigsfællesskabet, den danske udenrigstjeneste og Forsvaret.

- Hver for sig vil de (Kina, USA, Rusland, red.) søge at forhindre, at Grønland hælder for meget til den ene eller den anden side. Militariseringen af Polarhavet vil vokse, og dermed også stormagternes forsøg på at dominere Grønland. Måske via økonomisk pres. Måske via et militært, skriver Per Stig Møller. 

Han opfordrer til, at Danmark behandler Grønland som ligeværdige partnere, så tilliden mellem de to landes udenrigstjenester kan blive genoprettet. For det er også i Danmarks favør at være i samme båd som Grønland.

LÆS OGSÅ Kielsen tror ikke på Enoksens drømme

LÆS OGSÅ Enoksen vil være selvstændig om fire år

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!