Store donationer til tsunami-ofre

Flodbølgen i Uummannaq-området fik over sommeren borgere og fonde til pengepungen for nødhjælp.
Foto © : Dansk Røde Kors
14. august 2017 05:59

Flere organisationer og foreninger melder nu - knap to måneder efter katastrofen i Nordgrønland - om pæne indsamlingstal oven på flodbølgen, der ramte Karrat Fjord i juni.

Hos Dansk Røde Kors startede organisationen en indsamling til hjælp for ofrene 20. juni og har i alt samlet lidt over en million kroner ind, oplyser organisationen til KNR.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afsætter 70 millioner kroner til genhusning

Helt præcist har private borgere i Danmark doneret 600.000 kr., Kongehuset har doneret 200.000 kr. og hos fonden bag grundlæggeren af LEGO, Ole Kirks Fond, har givet en håndsrækning på 250.00 kr. til Dansk Røde Kors.

Ifølge katastrofechef hos Dansk Røde Kors, Bjarke Skaaning, er beløbet "fint" i betragtning af katastrofens omfang.

- Jeg synes, at det er et fint beløb, som er indsamlet. Og jeg tror, at de behov, som er opstået i forbindelse med katastrofen, bliver dækket ud fra de penge, som vi og andre organisationer har kunne samle sammen, siger han til KNR.

Til sammenligning har Røde Kors Danmark ikke startet en særlig indsamling i forbindelse med en nylig flodbølge i Sudan, hvor 4000 mennesker har mistet deres hjem. Alene fordi organisationen ikke forventer at kunne samle et beløb sammen til dét formål fra danskerne, siger Bjarke Skaanin

Andre indsamlinger for flodbølge-ofrene

Et indsamlingsshow i Katuaq i Nuuk sikrede 90.000 kroner til ofrene for flodbølgen

SMS-indsamling hos Tele-Post gav 40.000 kroner i privatdonationer og 40.000 kroner fra Tele-Post selv.

Kirkenes Nødhjælp i Island donerede 5 mio. islandske kroner, svarende til 317.000 kroner til hjælpen.

Naalakkersuisut har meddelt, at myndighederne vil genhuse beboerne fra de berørte bygder på det offentliges regning, som der er afsat 70 mio. kroner til.


Penge for længst i gang

Langt de fleste donationer til Dansk Røde Kors´ indsamling kom ind i ugen efter, at katastrofen ramte, og er alle blevet overgivet til Kalaallit Røde Korsiat, som har stået for at administrere hjælpen i Uummaanaq.

En stor del af det danske beløb på helt præcis 1.050.000 kroner er gået til genindkøb af fangstredskaber til de berørte borgere fra de evakuerede bygder.

Derudover til at oprette og drive et servicecenter i Uummannaq, hvorfra Røde Kors også har tilbudt psykosociale aktiviteter for de berørte borgere.

LÆS OGSÅ Fiskere og fangere får erstattet mistet udstyr

Også Grønlandsbanken oprettede kort efter ulykken en indsamlingskonto, som i juli resulterede i en donation på godt 1,6 mio. kroner til Kalaallit Røde Korsiat.

Ifølge både Dansk Røde Kors og Grønlandsbanken er kontiene til den konkrete hjælp i Nordgrønland stadig åbne for donationer.


Ny forening vil hjælpe ofre

I Danmark blev en hel ny forening desuden stiftet alene med det formål at hjælpe ofrene for flodbølgen.

Foreningen Fællesskab Forpligter er stiftet af en række borgere i Danmark med tilknytning til Grønland. Initiativtagerne blev frustrerede over, at ulykken i Nordgrønland fik relativ lidt opmærksomhed i de danske medier, siger formanden for Fællesskab Forpligter, Torben Ørting Jørgensen.

- Vi var fælles om en lille frustration over, at en så markant og skelsættende begivenhed i Grønland vakte så begrænset opmærksomhed i Danmark. (…)  Vi føler, at vi har en særlig forpligtelse over for vores medborgere hvor end, de befinder sig i riget. Og det skulle selvfølgelig komme til udtryk gennem en håndsrækning.

LÆS OGSÅ Indsatshold henter personlige ejendele i Nuugaatsiaq

Foreløbig har foreningen indsamlet 175.000 kroner, primært opnået via sociale medier. I samarbejde med Qaasuitsup Kommunia har foreningen allerede doneret penge til nye rifler og VHF-radioer til indbyggere fra de berørte bygder, så de kan deltage i den igangværende rensdyrjagt.

Foreningen har tilladelse fra de danske myndigheder til at samle ind via bl.a. sociale medier i et år og håbet er at runde et beløb på 5 mio. kroner. Penge, som vil blive brugt bl.a. til opførsel af nye huse i samarbejde med Selvstyret.

Derudover har Fællesskab Forpligter lanceret en støttesang til fordel for flodbølgens ofrer.