Stor pelsudstilling på Nationalmuseet i Danmark

Danmarks Nationalmuseum åbner den 4. oktober en stor særudstilling under navnet ”Pels - liv og død”.
Foto © : Nationalmuseet
24. september 2014 07:36

Udstillingen viser museets unikke samling af historiske pelsdragter fra Arktis og trækker tråde til nutidens fangst og pelsavl gennem moderne pelsdesign. På den måde sætter udstillingen fokus på alt fra kulturhistorie, mode og luksusforbrug til etik, dyrevelfærd og oprindelige folks rettigheder.
 
Det danske nationalmuseum rummer en af verdens største og mest enestående samlinger af historiske pels- og skinddragter fra egnene omkring den nordlige polarcirkel.
 
Pelsdragterne er indsamlet fra cirka 1850 til 1950 i Grønland, Canada, Alaska, Sibirien og de samiske områder i Skandinavien.

LÆS OGSÅ Nationalmuseet trækker i pels

Udstillingen berører også de etiske aspekter af pelsavl og moderne fangst. Tilhængerne fremhæver, at pelsavl er Danmarks tredjestørste eksporterhverv, beskæftiger mange mennesker og bidrager til samfundsøkonomien samt foregår under forsvarlige forhold. Modstanderne fremfører på den anden side, at pelsavl er synd for dyrene, og at det er uetisk at slå dyr ihjel for at gå med deres pels.
 
Imens oplever fangere i Arktis, at de på grund af modstand og forbud mod pels i en række lande har svært ved at opretholde deres traditionelle livsform, hvor de jager dyr for kødets og ikke kun for skindets skyld.
 
Udstillingen på Danmarks Nationalmuseum vises frem til den 22. februar.