Stor efterspørgsel på vacciner: Det går langsommere end forventet

Hvornår den fjerde sending med vaccinedoser kommer til Grønland, ved ingen endnu. Der er stor efterspørgsel internationalt på vaccinerne.
- Vaccinerne er færre end forventet - og der er stor usikkerhed om den næste sending på grund af stor efterspørgsel. Derfor er det endnu ikke muligt at fortælle om planer for vacciner i flere byer og målgrupper, siger Paneeraq Noahsen. Foto © : KNR/Pipaluk Høegh
Skrevet af Christine Hyldal
27. januar 2021 13:29

4,58 procent af befolkningen har nu fået det første stik med coronavaccine. 

2584 er nu blevet stukket. Men det trækker ud, fordi at der kommer færre vacciner til landet end forventet, siger Paneeraq Noahsen, der læge i Landslægeembedet på et pressemøde onsdag.

I denne uge kom sending nummer tre med vacciner fra producenten Pfizer/BioNTech. Der var 975 doser med.
Men hvornår den fjerde omgang ankommer, vides ikke endnu:

- Vaccinerne er færre end forventet - og der er stor usikkerhed om den næste sending på grund af stor efterspørgsel. Derfor er det endnu ikke muligt at fortælle om planer for vacciner i flere byer og målgrupper, siger Paneeraq Noahsen.

Vacciner i Grønland
 

 

  • I den første sending vacciner var der 1305 doser. Den ankom lige efter nytår. 

 

  • I anden sending var der 975 doser. Den ankom i uge 2. De blev givet til borgere og frontpersonale i sundhedsvæsenet i Qaqortoq, Aasiaat og Sisimiut.
     
  • Den tredje sending indeholder også 975 doser.
     
  • Vaccinen skal opbevares ved mellem – 70 og -80 grader. Den er derfor vanskelig at transportere. 
     
  • Den næste vaccine, der forventes godkendt og leveret til Grønland, er udviklet af det amerikanske firma Moderna. 

Nogle ældre og plejehjemsbeboere i Ilulissat, Aasiaat, Ilulissat, Sisimiut og Nuuk og Qaqortoq er blevet tilbudt det første af de to stik. 

I næste uge bliver ældre over 65 år blive tilbudt vaccination i Ilulissat. 

Ældre over 75 år og sårbare borgere vil flere steder få tilbudt stik nummer to i næste uge - men der er ikke vaccinedoser nok til alle. 

Ingen corona i Grønland lige nu

I Grønland er der lige nu ingen registrerede tilfælde af corona. 

I alt har 30 været smittede - og blot en enkelt har været indlagt, men indlæggelsen skyldtes primært, at den smittede havde en kronisk sygdom.

Alle 30 er coronafri - men selv om der ikke er nogen indlagte coronapatienter i Grønland, er sundhedsvæsenet under pres, oplyser Anna Wangenheim.

- Sundhedsvæsenet er under pres på flere punkter. Det kan betyde længere behandlingstider. 

- De behandlinger, som kan vente i seks måneder på at blive udført, kommer til at vente. Vi ændrer dog ikke på noget i psykiatrien, og kræftudredning og -behandling kører normalt. Akutte behandlinger og beredskabet kører også som normalt, siger Anna Wangenheim.

- Det gør vi for at undgå at tilkalde personale, der kan bringe covid-19 med til Grønland, siger naalakkersuisoq for sundhed. 

Hun lover dog, at alle, der ønsker det, nok skal blive vaccineret. 

- Det bliver vores allesammens tur, siger Anna Wangenheim.