Steen Lynge om Pituffik: Ikke sikkert at grønlandsk virksomhed vinder kontrakt

Rammerne er dog gode for, at en grønlandsk virksomhed kan vinde servicekontrakten, understreger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.
Aftalen skal give flere lærepladser, beskæftigelsesmuligheder og skatteindtægter til landskassen. Foto © : KNR / Malik Brøns

Efter flere år ved forhandlingsbordet har Grønland og Danmark i dag afsluttet armlægningen om servicekontrakten på Pituffik med USA.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energi Steen Lynge (D) er glad for resultatet. Han kan dog ikke love, at en grønlandsk virksomhed ender med at stå med den næste servicekontrakt.  

Meget kommer til at afhænge af, hvordan de amerikanske myndighedr fortolker aftalen.

- USA har egne love, der går imod, at de kan love at give licitation til en bestemt virksomhed, men vi har forsøgt at udstikke de bedste rammer for at en grønlandsk virksomhed vinder, siger Steen Lynge til KNR.

LÆS OGSÅ Ny aftale om Pituffik: Servicekontrakt om millioner vender hjem til Grønland

Fremover bliver det et selskab, der er fysisk til stede i Grønland, som får servicekontrakten. Lige nu er den nuværende servicekontrakt i hænderne på et amerikansk selskab. Den udløber i 2024.

Selskabet skal i fremtiden have en ledelse, der er bosiddende i Grønland. 

Aftalen blev underskrevet under et virtuelt møde i dag. Her deltog fra amerikansk side national sikkerhedsrådgiver Robert C. O’Brien og den amerikanske ambassadør Carla Sands. 

Sagen kort

Sagen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2014. 

Der tildelte USA kontrakten til amerikanske Vectrus Services. 

Ind til da havde kontrakten i mange år været på dansk-grønlandske hænder. Aftalen indbragte godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.

Men servicekontrakten skal ifølge en forsvarsaftale gå til et dansk/grønlandsk selskab. 

Derfor var det ifølge Kongeriget i strid med aftalen mellem USA og Kongeriget, da Vectrus Services fik kontrakten i 2014. 

Vectrus Services har kontrakten ind til 2024. 

Fra Grønland deltog formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S) og Steen Lynge, og fra Danmark deltog udenrigsminister Jeppe Kofod. 

Flere med grønlandsk adresse til Pituffik

Det er i aftalen blevet understreget, at Grønland selv skal have størst mulig nytte af den amerikanske tilstedeværelse på Pituffik-basen. 

Det skal ifølge aftalen ske gennem oprettelsen af flere lærepladser, beskæftigelsesmuligheder og skatteindtægter til landskassen.

- I dag arbejder 12 procent i Thule Air Base som har hjemmeadresse her i Grønland, og vores aftale går ud på, at over halvdelen skal hentes lokalt herfra og gerne flere end det, siger Steen Lynge.

LÆS OGSÅ Oversigt: Kongerigets aftaler med USA om Grønland

Den nye servicekontrakt skal underskrives i 2022.