Steen Lynge om ny politisk rådgiver: Det er på sin plads

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender ser mulighed for mere dialog og et mere smidigt samarbejde med Danmark.
- Hvis det kan smidiggøre regeringens arbejde og ønske om et bedre og tættere samarbejde med de grønlandske myndigheder, er det kun på sin plads, siger Steen Lynge Foto © : KNR / Malik Brøns
08. august 2020 10:54

Fremover vil Forsvarsministeriet have en sikkerhedspolitisk rådgiver siddende i Nuuk.

Og det er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D) glad for.

- Hvis det kan smidiggøre regeringens arbejde og ønske om et bedre og tættere samarbejde med de grønlandske myndigheder, er det kun på sin plads, siger Steen Lynge til KNR.

LÆS OGSÅ Minister om ny politisk rådgiver: Det er hardcore sikkerhedspolitik

Annonceringen af den nye udstationering skete i forbindelse med forsvarsminister Trine Bramsens officielle besøg i Grønland i går.

Her fortalte ministeren, at rådgiveren skal være bindeled mellem de danske og grønlandske myndigheder.

Det kan ifølge Steen Lynge betyde, at der kommer et mere smidigt samarbejde med Danmark.  

Han forestiller sig, at rådgiveren skal bidrage med sparring, når det kommer til udenrigs- sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål. Men han kan efter eget udsagn ikke blande sig i, hvordan arbejdet skal foregå . 

En fin placering

Det kunne føre til løftede øjenbryn blandt nogle, at Forsvarsministeriet har valgt, at den nye rådgiver skal have sit kontor hos Forsvaret i Arktisk Kommando frem for ved Rigsombudsmanden, der ellers er en vigtig del af kontakten til den danske regering.

- Det her handler om hardcore sikkerhedspolitik. Og verden ser altså anderledes ud i dag, end den gjorde for bare få år siden, sagde Trine Bramsen om placeringen til KNR i torsdags.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark underskriver erklæring om cybersikkerhed 

Steen Lynge ser heller ingen problemer i, at den nye rådgiver skal sidde hos Forsvaret. 

- Rigsombudsmandens opgaver ligger et helt andet sted. Det handler om mere dagligdags forhold for den enkelte borger. Hvorimod udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål ligger mere ved Arktisk Kommando, siger Steen Lynge. 

Rådgiverposten vil besættes af skiftende embedsmænd fra Forsvarsministeriet.