Støtte til isbjørnefangere: Selvstyret vil hjælpe med udgifter

Et forslag om at betale halvdelen af udgifterne til konservering af isbjørneskind står til at blive vedtaget i Inatsisartut. Det skal hjælpe fangerne økonomisk.
Politikerne regner med, at støtten vil øge antallet af skind, der skal konserveres. Foto © : Andreas Østergaard/KNR
22. maj 2020 05:28

Det ser ud til, at isbjørnefangere snart kan få en hjælpende hånd af Inatsisartut.

Et forslag om at Selvstyret skal betale halvdelen af prisen for at konservere isbjørneskind vinder opbakning blandt Siumut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq. Det er også Partii Naleraq, der har lavet foreslaget. 

Det skal hjælpe fangerne med at få bedre råd til fragt og konservering - også kaldet garvning - af skindet. 

LÆS OGSÅ Optællingsprojekt af isbjørne i Østgrønland udsættes

Lige nu er der et internationalt forbud mod at handle med isbjørneskind. Det betyder, at skindene kun kan sælges inden for Grønlands grænser, og det rammer fangerne på pengepungen.  

Hvis forslaget vedtages, forventes det at koste landskassen 85.000 kroner årligt.   

Jens Napaattooq fra Partii Naleraq mener, at fangst af- og handel med isbjørneskind er en vigtig del af den grønlandske kultur, og et erhverv, der har brug for støtte.

- For landskassen vil udgiften være ret beskeden, men for den enkelte fanger vil det være en mærkbar håndsrækning i en vanskelig tid, skriver Jens Napaattooq i sit forslag til Inatsisartut.

Demokraterne var modstandere af forslaget. Partiet finder det uhensigtsmæssigt at give tilskud, når det allerede kan betale sig for fangerne at sælge isbjørneskind i dag.

Ifølge skindproducenten Great Greenland modtager virksomheden mellem 20 og 30 isbjørneskind årligt til konservering. Politikerne regner med, at tilskuddet vil kunne øge tallet.

Forslaget står til at skulle igennem 2. behandling i Inatsisartut mandag den 25. maj. Indstillingen kan læses her.