Sprogskolen i Sisimiut hører under erhvervsuddannelsen KTI. Foto: KTI

Sprogskolen om Kielsens nye krav: Der skal mere til end onlinekurser

Sprogskolen i Sisimiut får ifølge Kim Kielsen en central rolle i at lære nyansatte grønlandsk og i at stå for deres eksaminer.  

Torsdag aften bragede en opsigtsvækkende melding ud fra Siumuts partikontor: Formand Kim Kielsen, der også er formand for Naalakkersuisut, vil tilbyde gratis onlinekurser i grønlandsk til nyansatte i det offentlige, som skal bestå eksaminer for at beholde deres arbejde.

De nyansatte skal nemlig lære og forstå grønlandsk sprog og kultur, hvis de vil arbejde i landet. 

LÆS OGSÅ Kielsen i markant udmelding: Grønland skal hjemtage udlændingeområdet

Og sprogskolen i Sisimiut skal ifølge Kielsen spille en central rolle. Den skal tilbyde gratis onlinekurser, som man skal kunne tage, når det passer den nyansatte. De nyansatte skal blive så gode til grønlandsk, at de ikke længere har brug for tolkning, mener Kim Kielsen.

Meget krævende at lære grønlandsk

Og sprogskolen skal nok gøre, hvad den kan, for at tilbyde grønlandskundervisning til alle, oplyser områdeleder Dorthe Andersen på vegne af skolen. Men onlineundervisning i sig selv er ikke nok. 

- I fremtiden vil det være muligt at udvikle en undervisningspakke i stil med, hvad der foregår på sprogcentre i Danmark. Men det kræver uddannelse af lærere til undervisning i det grønlandske sprog. Da det grønlandske sprog adskiller sig meget fra det danske, vil det kræve både tilstedeværelseskurser og online kurser, siger Dorthe Andersen. 

LÆS OGSÅ Demokraatit om Kielsens nye sprogkrav: Vi spænder ben for os selv

- Det grønlandske sprog er et polysyntetisk sprog, og det danske sprog er analytisk. Det betyder, at det er en meget krævende opgave at lære det grønlandske sprog. Det kræver minutiøs læsning, da et enkelt bogstav kan ændre grundlæggende betydning.

Tavshed fra Kim Kielsen

KNR har hele dagen forsøgt at få fat i Kim Kielsen. Vi ville gerne vide, hvornår han forestiller sig, at undervisningen skal starte – og ikke mindst hvad det vil koste, og hvor pengene skal komme fra.

Det har dog ikke været muligt at få fat i Kim Kielsen.

Til gengæld er der ingen opbakning til hans forslag fra hverken koalitionspartiet Demokraterne eller det største oppositionsparti IA. Begge partier affejer det blankt. 

LÆS OGSÅ Sygeplejersker om nyt sprogkrav: Sympatisk men urealistisk

Sprogskolen i Sisimiut affejer ikke forslaget blankt – men hvis skolen skal stå for at arrangere onlinekurser og holde eksaminer, så skal der penge til, understreger områdeleder Dorthe Andersen. Også til mere end at uddanne flere sproglærere.

- Sprogkurser vil være klar til at undervise de kommende nytilflyttere. Det vil dog kræve en nytænkning i bevillingsformen, og det vil også være nødvendigt at certificere sprogkurser, sådan at de kan afholde eksaminer, siger hun. 
 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt