Spionage: Sikker kommunikation i Selvstyret lader vente på sig

En sikker forbindelse mellem beslutningstagere i Selvstyret og Danmark er stadig undervejs. Arbejdet er forsinket på grund af corona, oplyser ministerie.
Arbejdet med at etablere sikre kommunikationskanaler i Grønland fortsætter, når der bliver åbnet for indrejse til Grønland igen, oplyser Departementet for Udenrigsanliggender. Arkivfoto. Foto © : Blogtrepreneur/flickr
24. januar 2021 11:56

Politikere og embedsmænd i Naalakkersuisut skal stadig ned til det danske forsvar i Arktisk Kommando, hvis de skal være helt sikre på, at ingen lytter med på deres fortrolige samtaler.

Arbejdet med at oprette et såkaldt aflytningssikkert rum i Selvstyret med en sikker kommunikationslinje ud af Grønland er nemlig forsinket. 

Det bekræfter Departementet for Udenrigsanliggender overfor KNR. 

Danske beslutningstagere kan tale sikkert: 

På Christiansborg, i Forsvarsministeriet og i andre ministerier i København findes der sikre kommunikationslinjer- og rum, så politikere og ansatte kan tale sikkert med hinanden.

Kilde: Forsvarsministeriet

Rummet i Selvstyre-tårnet skal specialbygges af særlige materialer, der holder lyd ude og inde. 

Det er næsten færdigt, men der mangler lige en dør og en lås, før det er klart. Så skal kolleger fra Danmark op og etablere de sikre linjer ud af landet, og uddanne personale i at bruge rummet.

Men det har ikke været muligt på grund af corona-rejserestriktioner, oplyser Forsvarsministeriet i en mail.

- Status er, at den sikre forbindelse til Selvstyret er i færd med at blive etableret, men blandt andet Covid-19-restriktioner har forsinket arbejdet for ikke mindst det tekniske personale fra Danmark, der skal udføre installationen i Grønland.

LÆS OGSÅ Selvstyret opruster mod spionage: Arbejder på aflytningssikkert rum

- Arbejdet vil blive genoptaget, når situationen tillader det. I mellemtiden kan Selvstyret benytte den sikre kommunikationskanal ved Arktisk Kommando, når der skal kommunikeres sikkert med myndigheder i Danmark.

Sikkerhed og Grønland på dagsordenen

Grønland og den sikkerhedspolitiske situation i Arktis var hevet helt på som første punkt, da Forsvarets Efterretningstjeneste udkom med sin årlige risikovurdering sidste år. Det samme gør sig gældende i år. 

Grønland og Arktis i risikovurdering:

* Særligt to lande bliver peget ud i risikovurderingen for 2020 i forbindelse med Arktis: Rusland og Kina.

 

* Kort opridset fremgår det blandt andet Rusland har oprustet militært på sin arktiske kyst, hvor russiske jagerfly nu vil kunne flyve ind over Grønlands luftrum og true militære mål.

 

* Og så er det forventningen, at Kina vil blive ved med at forsøge at have indflydelse i Grønland.

Kilde: Forsvarets Efterretningstjeneste  

Alligevel er det kun hos Arktisk Kommando, at der eksisterer direkte kommunikationslinjer fra Grønland til Danmark.

Det betyder, at der er risiko for, at fremmede magter kan lytte med på fortrolige samtaler. 

LÆS OGSÅ FE: Russiske kampfly kan true Grønland

Og på det år, der er gået, er det ikke blevet mindre vigtigt at lave sikre kommunikationslinjer, påpeger seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier.

For eksempel kan lande som Kina og Rusland meget vel være interesserede i at lytte med på grønlandske linjer. De vil ifølge forskeren forsøge at komme et skridt foran. 

- Grundlæggende arbejder efterretningstjenester for at forberede sig så godt som muligt på en usikker fremtid, og det gælder også nogle af de her udenlandske efterretningstjenester i forhold til Grønland.

Foto © : Diis

Foto: Dansk Institut for Internationale Studier

- De arbejder simpelthen på at få information, så de er så godt rustet som muligt i forhold til at forstå, hvad der sker i Grønland, siger Flemming Splidsboel, der også har en fortid som analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Kina, Rusland og USA

Det er allerede kendt, at Kina og Rusland bruger overvågning aktivt.

- Vi har set, at de har evnen og viljen til det. De kan godt gå ret langt i deres forsøg på at gå ind og aflytte, hacke sig ind på servere, aflytte telefoner og sågar også lave fysisk aflytning altså aflytning tæt på bygninger, siger forskeren.

LÆS OGSÅ Norge anklager Rusland for hackerangreb i Stortinget

Men det er ikke kun Kina og Rusland, som forskeren vurderer, kan tænkes at lytte med. Selv kongerigets tætte alliere - som USA - kan have en interesse i at finde ud af, hvad der sker.

Og med tre supermagter, der potentielt har lange ører, bør man sikre kommunikationskanalerne.

- Det vidner om, at Arktis er blevet et stadigt mere konfliktfyldt område. I den forbindelse spiller Grønland en central rolle, og derfor er der også mere og mere, der peger i retning af, at vi skal have løst de her problemer, siger Flemming Splidsboel.

Selvstyret regner med at kunne genoptage arbejdet med at etablere de sikre kommunikationslinjer, når der bliver åbnet op for indrejse til Grønland igen. 

Foreløbigt er der lukket for almindelig indrejse til og med februar.