Spidskandidater uden klar køreplan for ny kommune

Den nye sydlige nordkommune kommer til at mangle penge, når opdelingen af Qaasuitsup bliver en realitet på onsdag. Men hvor skal de findes? Det har kommunens to spidskandidater svært ved at svare på.

Den nye sydlige nordkommune står overfor en økonomisk udfordring, når den er etableret efter delingen af Qaasuitsup Kommunia.

Ifølge en rapport fra konsulentvirksomheden BDO vil den nye sydlige nordkommune have større udgifter end indtægter og derfor må der enten spares på administrationen eller velfærden, eller skatterne må hæves, for at holde kommunens økonomi i balance.

Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit og Jess Svane fra Siumut er begge kandidater til overgangsudvalget og dermed den nye kommunalbestyrelse i den nye sydlige nordkommune.

I Qanorooq anerkendte de begge, at det er en udfordring for den nye kommune, men hverken Ane Hansen eller Jess Svane svarede direkte på, hvad de mener, der skal gøres ved den akutte økonomiske udfordring.

Ane Hansen sagde dog, at hun ikke mener, det bliver løsningen at hæve skatterne.

- Det forventer vi ikke vil ske i de første år...

Hun mener i stedet, at bedre forhold for virksomhederne på sigt kan give flere penge i kommunekassen.

- IA vil arbejde hårdt for at gøre det attraktivt at etablere virksomheder i kommunen. Det vil skabe flere indtægter i form af skattekroner. Nu vil vi lave nye planer der kan bane vej for at udvide de eksisterende virksomheder, der er i kommunen, siger Ane Hansen.

Jess Svane påpeger, at rapporten går ud fra, at der skal være lige så mange ansatte i ledelsen i den nye komme, som der var i Qaasuitsup, men han mener ikke at man vil bruge lige så mange ledere i den nye kommune. Og det vil være en besparelse.

- Ud fra hvad jeg kan se, skal den nye kommune selv bestemme om de vil ansætte de samme antal direktører, vicedirektører og så videre, som der er i dag i Qaasuitsup. Så det er en fin rapport, der indeholder brugbare værktøjer, men jeg regner ikke med, at den nye kommende kommune vil rekruttere det samme antal direktører som der er i den nuværende kommune, siger han.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt