Socialdemokratiet er uden løsning på ventetid til anstalterne

Regeringspartiet vil hverken støtte eller afvise forslaget om en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq.
Der er for få pladser i landets anstalter til antallet af personer, som skal ind og afsone. I øjeblikket venter 65 personer derfor på en plads i en anstalt, oplyser Kriminalforsorgen i Grønland. Foto © : KNR
20. september 2020 14:51

Det danske regeringsparti, Socialdemokratiet, vil ikke tage stilling til, om det er en god idé at åbne en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq. Det siger partiets grønlandsordfører, Kasper Roug, til KNR.

I stedet vil partiet vente på, at fagfolk inden for kriminalforsorgen og retsområdet kommer med forslag til, hvordan man kan nedbringe ventetiden til anstalterne.

- Det er et kompliceret område. Derfor er vi lidt afhængige af, at de, som ved noget om det her, kommer med indspark til, hvordan vi kan forhøje anstaltniveauet, siger Kasper Roug.

LÆS OGSÅ Inuit Ataqatigiit: Opret ny anstalt i Kangerlussuaq og indfør fodlænke

I denne uge foreslog folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, at etablere en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq.

Bygden har tre gange tidligere været hjemsted for en midlertidig anstalt, når ventelisten til en plads i de faste anstalter har været høje. En løsning kunne også være at udvide en af de nuværende anstalter, siger IA-politikeren. 

Hun foreslår også at indføre elektronisk fodlænke på personer, der skal afsone en kortere straf for ikke-personfarlig kriminalitet.

Kasper Roug anerkender, at det er 'et meget, meget konkret bud' at oprette eller udvide en anstalt, men, siger han:

- Det giver jo nogle nye udfordringer. Det vil også tage tid at renovere, hvor meget skal der bruges på det, har vi ressourcer til det, hvor mange ressourcer skal der bruges og så videre.

Han vil desuden også vente fagfolks vurdering af muligheden for fodlænker i Grønland, før han kommenterer på forslaget.

Allerede mangel på personale

I øjeblikket venter 65 personer på landsplan på at afsone en dom i en anstalt.

Justitsminister Nick Hækkerup oplyste i sidste uge, at han er i dialog med Naalakkersuisut om at finde flere anstaltspladser. Han har dog ikke tid til at kommentere direkte på forslaget om en anstalt i Kangerlussuaq, oplyser Justitsministeriet.

Tidslinje - Anstalt i Kangerlussuaq 

Kangerlussuaq har flere gange været hjemsted for en midlertidig anstalt.
 

I 2007 åbnede en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq med plads til 60 domsfældte. Stedet lukkede ved udgangen af 2007.

I  2009 steg ventetiden til afsoning igen til omkring 260 personer. Derfor blev Hotel Umimmak i september 2009 lejet ud som midlertidig anstalt med plads til 40 domsfældte. Stedet lukkede i december 2010. Her stod der stadig 204 domsfældte på venteliste.
 

I 2013 kom ventelisten op på 345 domsfældte. Her fandt man endnu engang plads til 30 domsfældte i Hotel Umimmak. Den sidste domsfældte flyttede ud i 2014.

Kilder: Kriminalforsorgen i Danmarks årsrapport 2010, Justitsministeriet, KNR og Sermitsiaq/AG.

Men forslaget fra IA har især én udfordring: Mangel på personale.

I øjeblikket mangler Kriminalforsorgen i Grønland at besætte fire ud af i alt 96 stillinger på landsplan.

74 af posterne er besat af uddannede anstaltsbetjente. Derudover er seks danske betjente sat ind, mens resten er medarbejdere, som ikke er uddannet anstaltsbetjente.

På nuværende tidspunkt er 31 prøvebetjente desuden under uddannelse til at blive anstaltbetjente, oplyser Kriminalforsorgen.

Det sker samtidig med, at Naalakkersuisut og regeringen drøfter muligheden for at øge straffen til personer, som begår seksuelle overgreb.

Noget, der vil være med til at øge den nuværende ventetid til en anstaltsplads.

LÆS OGSÅ Minister om venteliste: Problematisk, at seksualforbrydere går frit rundt

Aaja Chemnitz Larsen mener, at den danske regering må finde penge til flere anstaltspladser og se, om man kan ansætte både grønlandske anstaltsbetjente og dansk fængselspersonale i en midlertidig anstalt.

- Jeg synes, man skal samarbejde mellem Danmark og Grønland og se, om der også kunne være en blanding af grønlandske og danske anstaltbetjente, der kunne løse den her opgave.

Men i Danmark mangler der lige nu omkring 500 fængselsbetjente, oplyser Fængselsforbundet i Danmark. 

Det ændrer dog ikke på, at ansvaret for at finde en løsning ligger hos den danske regering, siger IA's folketingsmedlem.

- Hvis man politisk synes, at det er vigtigt at få nedbragt den her venteliste, så kan man også godt finde en løsning. Så det er jo op til Justitsministeriet.

IA i Folketinget vil tage kravet om flere penge til flere anstaltspladser i Grønland med til de igangværende finanslovsforhandlinger på Christiansborg.