Smykke-workshop skal hjælpe de unge

Kunsthåndværkere laver smykke-workshop i Tasiilaq, hvor børn og unge kan bruge deres kreative evner og lære noget, som de kan tage med sig videre i livet.
Foto © : Larsen Jens Kragh
01. juli 2019 15:57

One man's trash is another man's treasure. Tre kunstnere har lavet deres egen fortolkning af det kendte engelske udtryk. De skal nemlig holde en workshop i Tasiilaq for de unge, kaldet "Smykke-workshop- fra skrot til flot".

- Formålet er at give de unge kreative redskaber og kreativ nytænkning, så de også kan se hvordan man kan genbruge ting i stedet for at bare smide dem ud, fortæller Mia Skifte, der er leder af ungdoms- kulturhuset i Tasiilaq. 

Workshoppen afholdes af kunstner Buuti Pedersen, guldsmed Nicolai Appel og hans lærling Nadja Arnaaraq Kreutzmann. Nadja er kendt for sin smykkekollektion "Panikpanik", der er inspireret af inuittatoveringer.

Pusterum og kreativitet

Smykkeworkshoppen er arrangeret i tæt samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq, og formålet er at give børn og unge et pusterum og noget at lave i sommerferien, når skolerne har lukket.

Her kan børn og unge bruge deres kreative evner og lære noget, som de kan tage med sig videre i livet. 

- Når du er sammen med andre på den måde i flere dage eller flere timer, så er det meget nemt at skabe samhørighed. Vi lærer andre personer at kende, vi kan hente inspiration fra hinanden. Det betyder meget for et sammenhold og fællesskab, når man har en oplevelse sammen.

Kroppen falder til ro

Guldsmed Nicolai Appel mener at workshoppen kan være med til at inspirere børn og unge i Tasiilaq til at få smag for guldsmedefaget.
- Når man laver smykker, falder kroppen til ro, mens hænderne arbejder, og det er en rar måde at være sammen på. Et smykke kan bringe dig lykke og være et godt minde, som er rart at have på sig på en mørk dag, fortæller Nicolai Appel i en pressemeddelelse.

Gentofte Kommune UNICEF By samlede penge ind til UNICEF's arbejde for børn og unge i Grønland sidste år. Som en del af indsamlingen lavede guldsmed Nicolai Appel og kunstner Buuti Pedersen en isbjørne broche af grønlandske materialer. Der blev indsamlet i alt cirka 1,2 millioner kroner. Pengene skal blandt andet bruges på at udvikle grønlandsk undervisningsmateriale om børns rettigheder med særlig fokus på identitet, kultur og tolerance. 
Og en mindre del bruges desuden på en workshop i Tasiilaq.


Hvorfor har I valgt Tasiilaq?

- Tasiilaq og Gentofte er venskabsbyer og sidste år blev Gentofte udnævnt som UNICEF-by og i den forbindelse blev der lavet en indsamling til forskellige tiltag, der skulle laves for børn og unge, fortæller Mia Skifte.
Udover at lære at bruge den kreative tankegang er forventningen af workshoppen også at de unge lærer hvordan man producerer smykker:

- Vores forventning er helt klart, at vi for det første lærer noget nyt omkring det at lave smykker. Hvad er det for en proces det kræver? Også måske lærer vi andre måder at tænke på. Kigge på noget råt materiale og se en mulighed i det, 

Workshoppen starter den 1.juli frem til den 5. juli i Ungdomskulturhuset i Tasiilaq.