Små partier om USA-aftale: Vi er bekymrede

Politikere fra Atassut, Samarbejdspartiet og Partii Naleraq reagerer med bekymring og undren over ikke at være blevet inkluderet i forhandlingerne om den nye aftale mellem Grønland og USA.
- Vi er bekymret for den demokratiske process. Den er taget ud af funktion, siger Nikolaj Rosing fra Atassut. Arkivfoto. Foto © : Atassut
29. april 2020 06:01

Aftalen mellem Grønland og USA, der blev indgået i sidste uge, får en kølig modtagelse af tre af Inatsisartuts partier -  Atassut, Partii Naleraq og Samarbejdspartiet.

Politikerne er særligt utilfredse med den måde, aftalen er blevet til på.

De mener ikke, at Naalakkersuisut har været åbne under forhandlingerne, og at det sætter demokratiet over styr.

- Vi er bekymret for den demokratiske process. Den er taget ud af funktion. For Naalakkersuisut burde inddrage alle partier i Inatsisartut i så vigtige beslutninger som denne, siger Nikolaj Rosing fra Atassut.

LÆS OGSÅ Ruslands ambassadør kritiserer USA's pengegave til Grønland

Samarbejdspartiets Tillie Martinussen er mildest talt heller ikke tilfreds med forløbet.

- Jeg synes, at det er en meget klodset måde, at det hele er foregået på. Både den danske regering og Naalakkersuisut har håndteret dette helt utilstedeligt forkert.

Hun påpeger, at den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, for lidt over en uge siden delte en kronik på Twitter, hvor hun skrev, at der blev arbejdet på en pakke med økonomisk støtte til Grønland.

Det skete, før Nalakkersuisut var kommet med en officiel udmelding.  

- Vores demokrati er under pres, når ministrene ikke kommer med udmeldinger, men når en amerikansk ambassadør tweeter om det, siger hun til KNR. 

I Partii Naleraq kan Pele Broberg ikke forstå, hvorfor aftalen mellem Grønland og USA overhovedet er blevet indgået.

- Det her drejer sig ikke om penge til os (Grønland, red.) - men derimod til amerikanske ansatte. Vi ved ikke, hvad de kan bidrage med, og hvad det skal gavne, siger han.

Penge til konsulenter

Torsdag 23. april bekræftede Naalakkersuisut, at USA investerer 12,1 millioner dollars - svarende til cirka 83 millioner kroner - i råstofbranchen, turismen og uddannelse i Grønland. 

De specifikke detaljer i aftalen er dog endnu ikke offentliggjorte. Man ved, at pengene skal bruges på rådgivning og amerikanske programpakker.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: USAs investering styres af amerikanerne

Men udsigten til, at penge skal bruges på amerikanske konsulenter frem for at blive postet direkte i eksempelvis det grønlandske sundhedsvæsen, vækker undren hos både Samarbejdspartiet og Atassut. 

- Naalakkersuisut virkede til at være i tvivl om, hvad det er, man egentlig har aftalt. Først lød det som om, at nu fik vi økonomisk støtte til vores finanslov på fire områder. Så viser det sig, at vi kun får konsulentbistand.

- Det vil sige, at vi skal have nogle amerikanere til at hviske vores Naalakkersuisut i ørene om, hvilken politik vi skal føre. Det er vi meget bekymrede over, siger Nikolaj Rosing.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Siumut, men det har ikke været muligt at få dem i tale.