Skoleelever får hjælp til at blive købmænd

Et nyt samarbejde skal få entreprenørskab og innovation på skoleskemaet og lære elever om vejen fra en god idé til at sælge et produkt.
Foto © : Hordaland fylkeskommune/Flickr
30. marts 2017 07:02

Børn og unge skal i fremtiden lære, hvordan en god idé bliver til et produkt, som kan sælge på det store handelsmarked.

Et nyt samarbejde mellem Selvstyret og Fonden for Entreprenørskab sætter nemlig innovation og entreprenørskab på skoleskemaet. Det fortæller adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, Christian Vintergaard, til KNR. 

- De får lov til at opleve og selv udvikle små iværksætter-idéer, som forhåbentlig kan stille dem bedre i forhold til at forstille sig livet som iværksætter, men også som én, der kan lave innovative idéer som ansat. 

Mikrolegater til unge selvstændige

Hvert år uddeler Fonden for Entreprenørskab mindre legater - såkaldte mikrolegater - til unge over 18 år, hvis idé har potentiale til at blive et færdig produkt.

Legaterne er på hhv. 25.000 kr. og 50.000 kr.

Legaterne gives også til grønlandske unge. Læs mere på Fonden for Entreprenørskabs hjemmeside.

Kilde: Fonden for Entreprenørskab 


Entreprenørskab ind i klassiske skolefag

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd viser, at Grønland stort set ingen tilbud har til børn og unge inden for entreprenørskab. 

Selvstyret har derfor afsat 1,3 mio. kr. til et øge fokus på netop entreprenørskab blandt børn og unge. Derudover har fonden en stor mængde undervisningsmateriale, som bliver stillet gratis til rådighed for skoler og uddannelsesinstitutioner.

- Jeg er overbevist om, at dette vil gøre undervisning mere spændende og tilgængelig for mange af vores unge. Vi kan dermed sikre, at flere lærer mere, samtidig med at vi udbygger iværksætterkulturen som en del af vores undervisningssystem, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Doris Jakobsen, i en pressemeddelelse. 

I første omgang får alle undervisere i Grønland tilbud om et kursus i maj og august i år om, hvordan entreprenørskab og innovation helt praktisk kan bruges i den daglige undervisning. 

F.eks. kan sprogfagene bruges til at få formuleret og præsenteret en konkret idé, i de naturvidenskabelige fag kan en idé blive lavet om til et konkret produkt, mens eleverne i matematik kan regne på omkostninger og pris for den endelige vare.

 

Børn er mere kreative

Selv om børn i skolealderen ikke kan åbne egne virksomheder, giver det god mening at fokusere på børn, mener Christian Vintergaard.

- Vi kan se, at når vi kører de her programmer i Danmark, er børn ekstremt gode til at være kreative og tænke på nye produkter og løsninger, som vi som voksne ikke selv kunne forestille os. Og der går de ikke kun fra den gode idé og skriver den ned eller tegner den, men laver også små miniprototyper og prøver at sælge dem.

Ifølge egne målinger fra Fonden for Entreprenørskab kan flere børn, der har fået undervisning i entreprenørskab, lettere se dem selv som selvstændige erhvervsdrivende som voksne. Desuden oplever børnene også en større glæde ved at gå i skole.

Grønlands Erhverv har flere gange kritiseret, at der er for lidt fokus på at hjælpe iværksættere i Grønland. Derfor støtter GE også det nye tiltag.