Skipper blev klemt ihjel af gravemaskine på skib

En gravemaskine var i gang med at losse grus fra et skib, da en skipper blev mast mellem gravemaskinens bagende og muren til lastrummet.

Stenfiskerskibet Masik Sioraq blev i september ramt af et dødsfald, da to medarbejdere var i gang med at tømme lasten for grus.

9. september lå skibet langs kaj ved bygden Kuummiut nord for Tasiilaq, og folkene på skibet var i gang med at losse grus fra skibet, da ulykken skete.

Det konkluderer Den Maritime Havarikommissions rapport om arbejdsulykken.

De var to mænd om opgaven. Den ene førte gravemaskinen, som stod på et fundament på skibets dæk. Gravemaskinen flyttede gruset fra skibets lastrum og over på en lastbil, der stod på kajen.

Efterhånden som føreren fik gravet sig længere ned i lasten, fik han dog sværere og sværere ved at se, hvor han bevægede skovlen hen nede i lastrummet.

Skipperen på skibet stod derfor på dækket og guidede skovlen rundt i lastrummet.

På vej til frokost

Det nærmede sig middag, da lastbilen på kajen var fuld og kørte væk for at læsse af.

De var næsten færdige med opgaven, og føreren af gravemaskinen ville gerne have tømt lasten inden frokost.

Mens de stod og ventede på, at lastbilen skulle komme tilbage, kom resten at besætningen ombord på skibet. De var på vej til frokost og signalerede til de to, at de skulle komme med ind for at spise.

I mellemtiden kom lastbilen dog tilbage, og føreren af gravemaskinen fortalte skipperen, at han nok skulle tage sig af de sidste skovlfulde på egen hånd.

Han så, at skipperen forlod stedet, så føreren gav sig til at losse det sidste. Da han var færdig, drejede han gravemaskinen på plads og ville til frokost, men da han kom ud af styrehuset, fik han øje på skipperen, som stod livløs hen over karmen til lastrummet.

Føreren kunne hurtigt se, at skipperen var kommet i klemme mellem gravemaskinens bagende og karmen, så han råbte efter hjælp. Besætningen, som var gået til frokost, skyndte sig ud og forsøgte at genoplive ham, men det var forgæves.

Hele forløbet har Havarikommissionen strikket sammen ved at have talt med besætningsmedlemmerne.

Dårligt udsyn

Men i stedet for at gå direkte til frokost, gik skipperen hen til karmen og kiggede ned i lastrummet - sandsynligvis for at se, hvor meget grus der var tilbage. Det vidste føreren af gravemaskinen ikke, og på grund af dårligt udsyn fra styrehuset, kunne han ikke se skipperen.

Besætningen på skibet var klar over, at det var farligt at opholde sig tæt på gravemaskinen på grund af det dårlige udsyn fra styrehuset. Der står endda også i skibets arbejdspladsvurdering, at der var risiko for at blive klemt.

Der var dog ikke nogen afspærring eller arbejdspraksis, som sikrede, at der ikke var personer i området, når gravemaskinen var i drift.

Havarikommissionens rapport konkluderer derfor, at der kunne opstå en farlig situation, hvis gravemaskinen begyndte at arbejde, før en person havde forladt området, og det var præcis det, der skete 9. september.

Det er handelsrederiet Masik, som ejer skibet. I havarikommissionens rapport forklarer rederiet, hvilke tiltag som selskabet tager for at undgå, at sådan en ulykke sker i fremtiden.

- Vi er nået frem til, at vi kun kan undgå en klemulykke ved at udvide fareområdet omkring maskinen, skriver rederiet i rapporten.

Fareområdet udvides, så det i fremtiden er forbudt at være på den forreste del af dækket, når gravemaskinen er i gang.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt