Foto: Folketinget

Skaale: For meget splid mellem grønlandske partier til et samarbejde

Det færøske Socialdemokrati ser ingen grund til et fast samarbejde med de grønlandske partier i Folketinget. Det er de grønlandske partier for indbyrdes uenige til, lyder det.

Udsigten til, at de grønlandske og færøske folketingspolitikere igen skal stå last og brast i Folketinget efter valget på torsdag, skrumper.

Mens både Siumut og Demokraterne gerne se de nordatlantiske mandater oprette en form for formaliseret samarbejde igen - inspireret af den tidligere Nordatlantiske Gruppe i Folketinget - er Javnadarflokkurin - Socialdemokraterne - på Færøerne ikke interesseret. 

- Jeg vil ikke oprette en ny gruppe, hvor vi har fælles ansatte og fælles økonomi og fælles politisk kurs. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, siger partiets nuværende folketingsmedlem, Sjurdur Skaale, som genopstiller til valget, til KNR.

LÆS OGSÅ Udsigt til ny nordatlantisk gruppe i Folketinget
 

For meget splid
Skaale mener, at holdningerne hos de grønlandske partier er for forskellige til, at det er realistisk med et fast samarbejde mellem de fire nordatlantiske mandater. Det har sagen om bl.a. nultolerancen over for uran vist.

- De to grønlandske partier, der formenlig bliver valgt, er jo slet ikke enige om al ting. Jeg kan ikke på forhånd forpligte mig til at støtte IA eller Siumut, når de to partier indbyrdes er uenige. Så derfor må det være et samarbejde, der kører fra sag til sag, siger Sjurdur Skaale.

Samtidig er sager, der vedrører henholdsvis Færøerne og Grønland ofte så forskellige, at det ikke giver mening at skulle være ét fælles talerør. Her er det nærmere en fordel at stå selv og kunne indgå samarbejde med hvem, partiet vil.

- Hvis man graver sig ned og kun består af fire medlemmer, er man meget lille. Det er meget vigtigt for mig at have adgang til det store apparat, til ministrene og så videre, siger Sjurdur Skaale.


 

Fælles front om forfatning
Dog er der sager, som det færøske Socialdemokrati mener, at de fire nordatlantiske mandater bør stå sammen om. Eksempelvis retten til at få egen forfatning, som især er aktuel på Færøerne.

- Bliver der en debat mellem Færøerne og Danmark om det (forfatning, red.), forventer jeg selvfølgelig, at de fire nordatlanter står sammen om kravet, hvis det er noget, vi fra Nordatlanten er enige om, siger Sjurdur Skaale.

Hos det færøske, borgerlige parti, Sambandspartiet, er nuværende folketingsmedlem, Edmund Joensen, ‘åben for et samarbejde’, men ligeledes heller ikke i et fastlåst samarbejde.

Formanden for partiet Republikanerne, Høgni Hoydal, oplyser, at partiet kun på forhånd har lavet en samarbejdsaftale med Inuit Ataqatigiit som søsterparti i Folketinget. Ligesom Inuit Ataqatigiit vil partiet ikke melde ud, hvem det støtter som ny dansk statsminister forud for valget på torsdag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt