Sjældne jordarter er rigsanliggende

Både udenrigsminister Villy Søvndal og Naalakkersuisut-formand Kuupik V. Kleist er enige om at Grønlands sjældne jordarter er et rigsanliggende og altså ikke kun et grønlandsk anliggende. Det tilkendegav de under det fælles oplæg, som de torsdag formiddag holdt på Ilimmarfik.
22. november 2012 11:32

- Det kan have betydning for Kongeriget Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik. Og på den måde bliver en række spørgsmål om sjældne jordarter et rigsanliggende, slog udenrigsministeren fast under oplægget her til formiddag.

Lige nu sidder Kina nemlig på 90-95 procent af verdensproduktionen af de strategiske mineraler, som de sjældne jordarter også kaldes. Især den militære anvendelse af dem gør Kinas de facto-monopol bekymrende, mener Villy Søvndal.

- Det betyder i sagens natur, at de har en meget stærk stilling på det her område. Det er ikke en optimal situation, når det drejer sig om mineraler, fordi de både er afgørende for produktion af noget af det højteknologi, vi allesammen kender, nogle af vores daglige forbrugsvarer - computere, mobiltelefoner og så videre. Men det er også de mineraler, der anvendes til fx radarsystemer, satelitter, siger Villy Søvndal.

Og Kuupik V. Kleist medgiver, at lige netop de her råstoffer skal håndteres varsomt og i overensstemmelse med Danmark:

- Det er klart, at uanset at vi har overtaget hele ansvaret for mineralområdet, så er der også noget der hedder Kongeriget Danmarks integritet, som kunne gå hen og blive påvirket af de aktiviteter, som foregår i Danmark. Så derfor er jeg enig med Villy i, at vi har behov for at snakke sammen - måske i langt  højere grad end vi har gjort hidtil, lyder det fra formanden for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist.