Siumutter: Frådsende partifæller bør trække sig

Siumut i Qaqortoq bakker nu op om Per Berthelsens kritik af en række prominente partifæller, der anklages for magtmisbrug. De burde gå på pension og trække sig fra valget, lyder det.
20. maj 2009 15:44

Det trækker op til flere magtkampe internt i Siumut. Siumut i Qaqortoq kritiserer nu en række prominente partifæller, som ifølge avisen AG har misbrugt skattekroner til privat fråds. De pågældende siumutter bør gå på pension, lyder det fra Siumut-medlemmerne, Bitten Høegh-Dam, Christian Isaksen, Aqqa Lund og Otto Kielsen.

- Vi takker for deres indsats, men må bede dem falde tilbage til deres otium, lyder den klare opfordring fra de fire landstingskandidater i Qaqotoq i en fælles pressemeddelelse.

- Vores fælles grundholdning er den ideologi, der udspringer af Siumuts politik og ikke magtmisbrugende politikeres manglende ydmyghed og respekt for deres hverv. Her tænkes især på tidligere respektable personer, der på det groveste har misbrugt folkets tillid, lyder det fra de fire, som dermed støtter fungerende landsstyremedlem for finanser og udenrigsanliggender, Per Berthelsen.

Han mener, at sagerne om fråds skader partiet og så helst, at de frådsende politikere trak sig fra valgkampen.

- Altså jeg ved, hvordan jeg selv ville forholde mig, hvis jeg udsatte mit parti for et sådant negativt lys. Jeg ville simpelthen stoppe mit kandidatur og være med til at åbne op for at få undersøgt sagen, siger Per Berthelsen til Radioavisen.

Udmeldingerne kommer efter, at avisen AG i en artikelserie har afsløret, at blandt andre siumutterne Jonathan Motzfeldt, Ruth Heilmann og partiformand Hans Enoksen har misbrugt offentlige midler. Pengene er brugt på alt fra middage med familie og venner, en nytårsfest og ture til eksotiske rejsemål.

Siumut-formand Hans Enoksen forstår godt de kritikere, der gerne så, at fremtrædende landspolitikere trådte tilbage.

- Det er naturligvis beklageligt, at sådanne ting sker. Det er partiets hovedbestyrelse, der godkender lokalafdelingernes indstillinger, mens det er helt op til de siddende landstingsmedlemmer selv at afgøre, om de vil stille op igen eller stoppe, siger han til Radioavisen.

Med den skarpe kritik tager de fem siumut-medlemmer hul på fjerde kapitel i dramaet om magten i Siumut.

Tidligere i valgkampen udfordrede Aleqa Hammond sin formand Hans Enoksens position og kaldte landsstyret ustabilt. Kort efter var Siumuts formand i Nuuk, Elisabeth Ravn Johansen, på banen. Hun anklagede partiets ledelse for at være "kønsdiskriminerende" og "patriarkalsk".

Hans Enoksen afviser dog, at den debatten er udtryk for magtkampe i partiet:

- Der er slet ingen begrænsninger for, hvordan medlemmer af Siumut må ytre sig. Jeg føler ikke selv, at der er magtkampe i partiet.