- Jeg tror på, at de børn, der fødes som ønskebørn, i fremtiden kommer til at stå stærkt, skriver Laura Táunâjik (S).

Fertilitetsbehandling: Siumutmedlemmer går mod Naalakkersuisut

De to fremtrædende medlemmer af Siumut går mod Naalakkersuisuts beslutning om stop for fertilitetsbehandling i Danmark. Demokraterne bakker op.

Tidligere Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, og formand for Familie- og Sundhedsudvalget i Inatsisartut, Laura Táunâjik, går imod partilinjen i Siumut. De vil nemlig have genåbnet behandlingstilbuddet i Danmark for ufrivilligt barnløse herhjemme.

- Jeg mener, at man kan revidere reglerne uden at afskære muligheder, fastslår Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Behandling af ufrivilligt barnløse er midlertidigt stoppet

I december sluttede ufrivilligt barnløse pars mulighed for at få fertilitetsbehandling i Danmark.

Det skyldes ifølge Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen (S), at det daværende tilbud ikke var lige for alle i henhold til Hjemmestyrets bekendtgørelse.

Antallet af grønlandske forløb afsluttet på

fertilitetsklinikken på Rigshospitalet de sidste fem år:

2014: 8

2015: 7

2016: 7

2017: 5

2018: 6

Karl Kristian Kruse bakker op om, at man undersøger et nyt behandlingstilbud. Han mener dog, at det er vigtigt, at man giver så gode muligheder som muligt for, at folk kan få børn.

- Vi har selvfølgelig forståelse for, at Naalakkersuisut er i gang med en analyse, der sikrer alle borgere ens behandlingstilbud. Men vi kræver, at praksis genindføres nu uden at vente på en konklusion, siger han.

I en pressemeddelelse udtrykker Laura Táunâjik samme ønske.

- De par, der virkelig ønsker at få børn, men ikke kan, skal have mere hjælp uden en masse forhindringer, og vi skal så skabe det lovmæssige grundlag, der danner de nødvendige rammebetingelser, siger hun i meddelelsen.

Får støtte fra støttepartiet

De to siumutters forslag møder anerkendelse fra koalitionens støtteparti Demokraatit. Det fortæller Nivi Olsen, der er daglig leder af partiet og medlem af Inatsisartut.

- Fra demokraternes side kan vi ikke bakke op om, at man har valgt at stoppe fertilitetetsbehandling i Danmark. Det skal være en mulighed, siger hun.

Nivi Olsen forklarer, at man bakkede op dengang, at man stoppede tilbuddet midlertidigt, mens man undersøgte et nyt behandlingstilbud.

LÆS OGSÅ - Alle skal tilbydes samme behandling

I dag kan ufrivilligt barnløse stadig blive behandlet herhjemme i enten Nuuk eller i Ilulissat, men det er ikke et ligeså omfattende tilbud som det, der kan tilbydes i Danmark.

Hvis alle skal kunne tilbydes muligheden for en kunstig befrugtning i Danmark, vil det årligt koste mellem fem og seks millioner kroner. Regnestykket tager udgangspunkt i betaling af rejse og logi for 40 kvinder om året.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt