Siumut er imod Naalakkersuisuts varslede huslejestigninger i syv af selvstyrets boligafdelinger. I stedet vil partiet tage penge fra en ny renoveringsstyrelse og bruge de penge på at renovere boliger i stedet, siger Jess Svane fra Siumut. Foto: Jess Svane/KNR

Siumut vil støvsuge styrelse for penge for at undgå stigning i husleje

Partiet vil lappe underskud i Selvstyrets boligafdelinger ved at sløjfe en ny renoveringsstyrelse, der er ved at blive etableret.  

Det er overflødigt, at Naalakkersuisut vil etablere en ny styrelse, der skal beskæftige sig med Selvstyrets rolle som bygherre, når det gælder renovering, vedligeholdelse og nedrivning. Det mener Siumut.

- Vi forstår ikke, hvorfor brugerne skal betale for mere administration, siger medlem af Inatsisartut for Siumut, Jess Svane.

Han henviser til forslaget til en finanslov for næste år, hvor den nye renoveringsstyrelse har fanget politikerens opmærksomhed.

Jess Svane mener, at den nye styrelse med seks medarbejdere vil medføre dobbeltadministration i kontrollen med renoveringer af Selvstyrets boliger. Ifølge politikeren ligger den administration allerede under Selvstyrets eget boligselskab INI A/S.  

-  Boligselskabet har allerede en renoveringsafdeling, og jeg undrer mig over, at man vil oprette en renoveringsstyrelse på 5,3 million kroner. Er det ikke bedre at bruge de 5,3 milloner kroner til renovering i stedet for, lyder det fra Jess Svane.

Oppositionspartiet opfordrer derfor Naalakkersuisut til at vride kluden påny og i stedet bruge penge på at reparere underskudet i syv af Selvstyrets boligafdelinger, så lejerne ikke skal betale en højere husleje. 

Omrokering af medarbejdere

De 5,3 millioner kroner til Renoveringsstyrelsen, som Jess Svane taler om, er dog ikke nye penge i Selvstyrets budget.

Det oplyser departementet for boliger til KNR. Renoveringsstyrelsen er et resultat af omrokeringer internt i Selvstyret. For eksempel flytter to medarbejdere fra "Bygningsdrift og vedligeholdelse" og en medarbejder fra "Udvikling, monitorering og trafikområdet" ind i den nye styrelse. De får følgeskab af to medarbejdere fra Selvstyrets renoveringssekretariat. Et sekretariat, der hidtil har været forankret i INI A/S. 

Det betyder altså, at de opgaver og medarbejderne i renoveringssekretariatet, der hidtil har siddet i INI A/S, flytttes over i Renoveringsstyrelsen.

Ifølge Naaja H. Nathanielsen, naalakkersuisoq for blandt andet boliger, er Renoveringsstyrelsen etableret for at professionalisere Selvstyrets rolle som bygherre. 

- Tiltaget skal netop sikre, at tingene bliver gjort bedre og billigere samtidigt med, at det ikke øger administrationen, skriver Naaja H. Nathanielsen i et skriftligt svar.

krav om balance i budgetterne

Fra 1. januar stiger huslejen i 2877 af Selvstyrets boliger. Det skal lappe underskudet på 4,9 millioner kroner i budgetterne for drift i syv af Selvstyrets boligafdelinger. 

LÆS OGSÅ Skuffet lejer: Højere husleje er bare ikke i orden

Det er nemlig et krav i loven, at der skal være balance mellem indtægter og udgifter i boligafdelingerne. Det slog naalakkersuisoq for boliger, Naaja H. Nathanielsen, for nylig fast, da hun meldte huslejestigningerne ud.

Huslejestigninger fra 1. januar.

 

Naalakkersuisut har varslet huslejestigninger fra 1. januar, som rammer 2.877 boliger.

 

Det omfatter lejere i syv af Selvstyrets boligafdelinger.

 

Huslejestigningerne sker for at udligne et underskud på samlet 4,9 millioner kroner i de syv boligafdelinger.

 

Pengene skal gå til akutte reperationer i boligerne.

 

Naalakkersuisut begrunder huslejestigningerne med, at der skal være balance i boligafdelingernes budgetter for drift og henviser til, at det er et krav i loven.

 

Ifølge lejeforordningen om lejefastsættelse, lejeregulering og administration skal den samlede lejeindtægt for en boligafdelings boliger være fastsat sådan, at den giver boligafdelingen mulighed for at afholde samtlige udgifter til eksempelvis drift.

 

Kilde: Naalakkersuisut

I samme omgang forklarede hun, at de 4,9 millioner kroner skal gå til at betale akutte reparationer i de pågældende boligafdelinger.

Nedslidte boliger er et kæmpe problem

Problemerne med vedligehold af Selvstyrets boliger er ikke nye.

I 2016 var der et behov for 1,5 milliarder kroner til renoveringer af boligerne. Opgørelsen over manglende vedligehold skønnes lige nu til at ligge mellem 1,7 og 1,9 milliarder kroner.

Siumut har selv siddet på magten fra 2016 til april i år. 

Hvad har Siumut gjort for at løse det her problem med manglende vedligehold af Selvstyrets boliger?

- Når lejeren af lejligheden har betalt huslejen, har lejeren betalt for vedligeholdelsen. Derfor har vi undladt at hæve huslejen, siger Jess Svane.

Han stiller spørgsmålstegn ved, hvor den vedligehold er blevet af gennem årene. 

- De mange lejligheder de sidste 40 til 50 år er ikke blevet renoveret ordentligt, siger han.

Han mener derfor ikke, det er rimeligt, at huslejen skal stige.

Fra 1. januar bliver i alt 2.877 boliger ramt af huslejestigningerne. Boligafdelinger, som skal have huslejestigning fra den 1. januar 2022, kan du se her:

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt