Det betyder altså, at hvis det går, som Siumut foreslår, så bliver for eksempel Arabakaffe dyrere næste år.Foto: Brian Weed/Flickr Creative Commons

Siumut vil have afgifter på kaffe og the og fjerkræ igen

Til gengæld skal der ikke være indførselsafgift på kaffebønner, som bliver ristet i Grønland.

Genindfør afgifter på indførsel af kaffe, the og fjerkræ.

Det siger Siumuts Kuno Fencker, der er medlem af Inatsisartut.

I år - og kun i år - er afgifterne blevet droppet. Det betyder så, at landskassen er gået glip af to millioner kroner. Derfor bør der lægges afgifter på fjerkræ, kaffe og the igen, mener Kuno Fencker. 

Der er dog et men. Afgifterne skal udelukkende gælde på varer, der bliver importeret. For Grønland importerer kaffe, der i sagens natur ikke er dyrket her, men til gengæld bliver den ristet her. Og den kaffe, som bliver ristet her, skal der ikke lægges afgifter på, mener Kuno Fencker. 

Kaffe blev tre kroner billigere pr. halve kilo

Aftalen om at droppe indførselsafgiften på fjerkræ, kaffe og the i år blev lavet af Inuit Ataqatigiit, Naleraq, Demokraatit og Atassut sidste år. 

Det var godt nyt for alle dem, der starter en kaffemaskine om morgenen, for kaffen har i år været tre kroner billigere pr. halve kilo. 

LÆS OGSÅ Demokraatit: Fjern kødafgifterne

Selv om afgiften kun er fjernet for i år, så står det ikke øverst på listen at få den genindført hos Naaja Nathanielsen (IA), der er naalakkersuisoq for finanser. Hun foretrækker, at den bliver droppet fuldstændig, står der i lovforslaget.

Det er Siumut bare ikke enig med hende i. Men det er så der, at Siumut har en idé: 

- For at beskytte vores egne varer, så lad der være afgifter, hvis varen er produceret i udlandet, sagde Kuno Fencker fra Inatsisartuts talerstol i denne uge.

Så bliver Arabakaffe dyrere

Det betyder altså, at hvis det går, som Siumut foreslår, så bliver for eksempel Arabakaffe dyrere næste år. Den kaffe er uhyre populær i Grønland, men den bliver ikke produceret her. 

Men kaffevirksomheden Kaffivik, der indhandler kaffe fra udlandet, men som selv rister bønnerne i Nuuk, skal ikke blive dyrere. Indførselsafgiften skal nemlig droppes på bønner til Kaffivik, mener Siumut. 

- Vi kan se, at det ikke er umuligt selv at importere kaffe og riste den i Grønland. Producenten giver dermed forbrugerne mulighed for at købe helt friskmalet kaffe, siger Kuno Fencker.

LÆS OGSÅ Fiskerikommissionen har godt øje til afgifter på fiskeriet

Siumut fremhæver, at det udelukkende er varer, som er produceret i udlandet, partiet vil genindføre afgiften på. En bonus ved det - er ifølge Siumut - forbrugerne køber varer, som bliver færdigproduceret i Grønland, fordi netop de varer bliver billigere. 

Så nu er der lavet et lovforslag om, hvorvidt der skal være permanent indførselsafgift på kaffe, the og fjerkræ. Det lovforslag er nu sendt til Inatsisartuts finans- og skatteudvalg.

 

 

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl