Siumut tager krænkelsessag dybt alvorligt: Forhåbentlig kan vi alle lære af det

En chikanepolitik skal forhindre, at en ny metoo-sag udvikler sig i Siumut.
Inga Dora G. Markussen er anden næstformand i Siumut. Foto © : Vestnordisk Råd
14. september 2021 05:35

I sidste uge blev det sidste punktum sat i sagen mod Siumuts tidligere partisekretær gennem mange år, Mikael Petersen.

Han blev dømt for seksuelle krænkelser i landsretten, og i Siumut har man taget meget læring med fra sagen.

Det fortæller anden næstformand, Inga Dora G. Markussen.

- Vi kan lære, at der på en arbejdsplads kan være dårligt arbejdsmiljø både fysisk og psykisk. I det her tilfælde har der tydeligvis været et giftigt arbejdsmiljø, som man kunne have undgået, hvis man havde haft meget klare regler for, hvordan man skal agere på en arbejdsplads, siger hun og uddyber:

Sagen kort

  • I torsdags blev Siumuts tidligere partisekretær, Mikael Petersen, idømt en ubetinget straf på 40 dage i anstalten. Han var tiltalt for seksuelle krænkelser ved Grønlands Landsret.
  • Sagen kørte ved kredsretten i januar. Dengang blev Mikael Petersen idømt 60 dage i anstalt. Han ankede dommen.
  • Mikael Petersen var tiltalt for at have blufærdighedskrænket fire kvinder, der arbejdede i Siumuts fra 2013-2019.
  • En af kvinderne er partiets folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.
  • Hun forklarede, at Mikael Petersen kommenterede hendes krop og vægt. At han sagde, at ’hvis hun tog lidt mere på, ville hun være mere lækker at gå i seng med’, og at hendes bryster var vokset. Han snusede til hendes hår og lagde hænderne på hendes baller. 
  • Mikael Petersen har var aktiv i Siumut i 38 år og har været medlem af Naalakkersuisut. Han har i øvrigt også været næstformand for Siumut.

- Det fik vi så formuleret kort efter landsmødet sidste år den 29. november i den nye ledelse.

Der har netop været forskel på, hvordan den nuværende ledelse i partiet har set på sagen, og hvordan den tidligere formand for Siumut, Kim Kielsen, har opfattet den.

Kim Kielsen blev afhørt i sagen mod Mikael Petersen, og det kom frem, at den tidligere formand for partiet vurderer, at hele sagen handler om en intern magtkamp. Anklagerne om krænkelse blev brugt som et værktøj til at vælte ham af posten som partiformand.

Det kan du læse mere om her.

Sagen er symptom på et generelt problem i samfundet

Inga Dora G. Markussen kalder sagen alvorlig, men hun mener dog ikke, at den er udtryk for, at krænkelser og seksualiseret arbejdsmiljø kun har fundet sted i Siumut. Sagen er et symptom på et mere generelt problem herhjemme.

- Det er bredt i samfundet, at man bør tage de her politikker (chikanepolitikker red.) til sig og diskutere dem på arbejdspladserne, for det er noget, der forekommer alle steder i samfundet, siger hun.

LÆS OGSÅ Mikael Petersens ankesag: Skal 40 dage i anstalten

Samtidig mener hun, at sagen viser, at samfundet har bevæget sig frem på området, og nu er modent til at tage et opgør og en diskussion omkring arbejdskultur og måden, der bliver talt og ageret på. Det er også derfor, at Siumut ikke har haft en decideret politik for sexchikane tidligere.

- At de her personer var så modige at stå frem med deres oplevelser, og at den her sag har ført til en rettergang, viser, at samfundet er klar til at italesætte de her ting, og det, mener jeg, er vigtigt at påpege, siger hun.

Har været en tavshedskultur

Et af de problemer, som sagen har udstillet, er, at der har været en form for stiltiende accept af grænseoverskridende adfærd, lyder det.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at sådan nogle hændelser har fundet sted, og det viser, at der har været en tendens til at være medløber. Og at man som arbejdsplads ikke har været tydelig til at sige fra. Det har været en slags tavshedskultur, siger Inga Dora G. Markussen og uddyber:

LÆS OGSÅ Ligestillingsadjunkt om Mikael Petersens dom: Nu har vi rettens ord

- Med den her dom og det punktum, der nu er sat i sagen, kan vi endeligt komme videre og diskutere, at vi netop ikke vil have en tavshedskultur. Vi opfordrer netop til, at man siger fra, siger hun.

Inga Dora G. Markussen mener, at sagen og den medfølgende diskussion om arbejdsmiljø og ligestilling er en del af den globale metoo-bølge, der begyndte at bruse i USA tilbage i 2017.

Som en del af Siumuts politik mod chikane, er en nulolerance over for sexchikane. Reglerne kan du læse her.