Foto: KNR // Anton Gundersen Lihn

Fiskeripolitik Siumut skyder IA-ideer ned

Mandag kunne IA præsentere deres forslag til den kommende fiskeripolitik. Oplægget har fået en god modtagelse af KNAPK og GE, men Siumut vil ikke lege med.

Inuit Ataqatigiit foreslår i deres oplæg til den fremtidige fiskeripolitik, at de tidsubegrænsede rejekvoter ændres til at have en tidsfrist på 15 år. Men i den fiskerilov, der lå til behandling i koalitionen, inden valget blev udskrevet, lød forslaget på fem år, og det vil Siumut holde fast i.

- I bund og grund fastholder Siumut politikken om fem års tilbagetrækningspolitik, siger næstformand for Siumut, Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Fiskerilov og lufthavne må vente på valg

Hvis IA finder opbakning til den 15 års frist, som de foreslår, vil man for fremtiden fastsætte kvoterne for minimum 15 år ad gangen. De vil dog ikke dermed frede den nuværende fordeling med 57 procent til udenskærs og 43 procent indenskærs fiskeri. I det spørgsmål holder Siumut også fast i deres oprindelige forslag.  

- I forbindelse med fiskerilovsforslaget, foreslog Siumut, at udenskærs kvoter og indenskærs kvoter af rejer skal fordeles lige - altså 50/50, det fastholder Siumut, siger Karl Kristian Kruse.

Fra den tidligere opposition er man mere forbeholden med at bakke op om eller skyde IA´s foreslag ned.

- Først og fremmest er vi glade for, at der er nogen, der kommer med et konkret udspil, og vi glæder os til at debattere og snakke om de ting, der er kommet frem. Men helt generelt så er vi nødt til at sætte os ind i de ting, der er kommet, før vi kan udtale os, siger formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen.

LÆS OGSÅ Professor undrer sig over fiskerilov

Hos Samarbejdspartiet mener man, at den vigtigste diskussion i øjeblikket bør være, hvordan kvoterne skal fordeles.

- Ellers ender vi med, at vi har en katastrofe om 15 år, hvor vi ved, at kvoterne skal fordeles, men der er ikke nogen enighed om, hvordan de skal fordeles, siger Michael Rosing, der mener, at 15 års tilbagetrækning er minimum.
 

Kommentarer