Siumut foreslår børneråd efter at have stemt imod

Siumut offentliggjorde mandag en række forslag til, hvordan man forbedrer børns vilkår. Blandt dem er "en plan for realisering af planerne", samt et forslag, som partiet selv var med til at nedstemme.
19. maj 2009 15:25

I et valghæfte opstiller Siumut nu sit bud på en løsning på problemerne med omsogssvigtede børn. I forslaget hedder det blandt andet: ”Siumut vil arbejde for, at (...) Landstinget, Landsstyret og kommunerne lægger en plan for realiseringen af planerne”.

Når det glæder mere konkrete og håndfaste tiltag, lover partiet imidlertid kun tre ting: En oplysningskampagne om børns rettigheder, at samarbejde med foreningen Bedre Børneliv, og at oprette et familie- og børneråd.

Isak Davidsen, som er medlem af Siumut og formand for Landstingets familieudvalg afviser dog, at forslaget er ukonkret.

- Der er ikke tale om kun tre forslag, for der er en masse indhold i dem. Og jeg skal nok arbejde for, at det, vi lover, bliver til virkelighed, siger han til Radioavisen.

Det er flere måneder siden, at bølgerne gik højt i debatten om grønlandske børn vilkår - og længe siden, at undersøgelse efter undersøgelse denne vinter har udstillet, hvor slemt det står til.

Oppositionen har da også for længst været på banen. Først fremlagde Demokraterne 9. marts en stor børnepakke til 83 millioner kroner.

Senere foreslog IA blandt andet at oprette en tænketank for at bremse børnefattigdom, samt et støttecenter for seksuelt misbrugte, og at skærpe dommene for seksuelt misbrug af børn.

Men ifølge Isak Davidsen skyldes det ikke nøl i Siumut, at man først lancerer løsningsforslag nu, hvor valgkampen er i gang.

- Siumut har allerede flere tiltag på børneområdet, og nu fortsætter vi vores arbejde med forkus på børnefamilierne.

Pengene vil pertiet hente fra storbyggerier, lufthavne og kraftværker, som fremover skal finansieres af udenlandske kræfter, så den grønlandske landskasse kan bruges på børnefamilierne i stedet.

Blandt partiets forslag er forslaget om at oprette et børneråd.

Et lignende forslag nedstemte Siumut selv, da Demokraterne i 2007 fremlagde et forslag i Landstinget om netop at oprette et børneråd.

- Vi vil gerne have børnerådet lidt anderledes, så det bliver mere jordnært. For eksempel kan jeg nævne den meget store debat om sultne børn, som har skab overskrifter over alt. Det, der ikke har været nævnt, er børnenes forældre, som er de ansvarlige. Derfor har vi valgt nu at oprette et børneråd, som netop tager problemet fra bunden, siger Isak Davidsen.