Situationsrapport fra Esperanza

Greenpeace jagter i disse timer Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson - og hele optrinnet følges af inspektionsskibet Vædderen. KNR har fået en situationsrapport fra Greenpeace-skibet Esperanza, der befinder sig cirka én sømil fra boreriggen. HØR lydfil her >>

swfobject.embedSWF("http://knr.gl/sites/all/modules/swftools/shared/1pixelout/player.swf", "swfobject2-id-13062579991", "290", "24", "7", "", {"playerID":"13062579991","autostart":"no","loop":"no","soundFile":"http:\/\/knr.gl\/sites\/default\/files\/Greenpeace interview 24 maj 2011.mp3"}, {"swliveconnect":"default","play":"true","loop":"true","menu":"false","quality":"autohigh","scale":"showall","align":"l","salign":"tl","wmode":"opaque","bgcolor":"#FFFFFF","version":"7","allowfullscreen":"true","allowscriptaccess":"sameDomain","base":"\/","src":"http:\/\/knr.gl\/sites\/all\/modules\/swftools\/shared\/1pixelout\/player.swf","height":24,"width":290}, {"id":"swf13062579991"});

- Vi kan lige skimte Leiv Eiriksson i horisonten, sigtbarheden er væsentlig nedsat i øjeblikket, men vi har visuel kontakt, siger Sune Scheller, der er pressemedarbejder på Esperanza, og som fortæller, at Esperanza for to dage siden opdagede Leiv Eiriksson, som skibet siden har fulgt.

Han fortæller, at Greenpeace har været i kontakt med besætningen på Leiv Eiriksson.

- Der har været noget radiokontakt mellem os og boreriggen, men så vidt jeg ved, har det mest været for at tilpasse sig hinandens positioner.

Han fortæller samtidig, at Esperanza pt. ikke har planer om at komme tættere på boreriggen.

Men hvordan er stemningen hos Greenpeace - og blandt den cirka 30 mand store besætning?

- Vi er rigtig kede af, at Cairn Energy foretager de her boringer i de arktiske farvande. Vi er også rigtig kede af, at så mange sikkerhedsforanstaltninger ikke bliver overholdt, selvom de grønlandske myndigheder hårdnakket påstår noget andet. Så det er det, vi vil bruge tiden på at dokumentere og udstille.  

For Greenpeace har et klart budskab, de gerne vil sende videre til den grønlandske befolkning:

- Vi synes, det grønlandske folk og de grønlandske politikere skal være mere åbne om de planer Cairn Energy har, hvis der sker et oliespild. Vi så i morges, at den britiske regering kalder det umuligt at rydde op efter et oliespild i Arktis. Den grønlandske befolkningen skal gøre krav på at vide, hvad Cairn Energy har til at modbevise den britiske regerings analyse..

Samtidig følger inspektionsskibet Vædderen Esperanza tæt. Jan Bøgsted er stabschef hos Kangilinnguit og han oplyser, at skibene er i internationalt farvand, hvilket betyder, at Vædderen ingen jurisdiktion har.

Derfor er opgaven simpel:
- Vædderen observerer i øjeblikket kun, hvad der foregår i området. Det er det eneste Grønlands Kommando i øjeblikket har i iværksat.

Som vi tidligere har fortalt er også Greenpeaces skib Arctic Sunrise i området, men ifølge Sune Scheller er det nu sakket bagud.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt