SIK og ASG støtter bedre integration af tilkaldt arbejdskraft

Bedre integration af udefrakommende arbejdskraft er en god idé. Det siger både lønmodtagerorganisationen SIK og Akademikernes Sammenslutning i Grønland, ASG.
Foto © : KNR
19. marts 2018 12:45

- Det er klart at man skal integrere sig og vi skal også sørge for at de bliver integreret, når de nu alligevel er her i landet. Det synes jeg er meget vigtigt, siger SIK-formand, Jess G. Berthelsen.

Og det er ASG-formand, Martin Nis Bonde enig i.

- Jo, det er vi meget åbne overfor. Det vil vi da gerne, siger han.

De to organisationer reagerer på en udmelding fra Samarbejdspartiet som vil forbedre integrationen af de udlændinge, der kommer til Grønland og arbejder.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet vil hilse tilkaldt arbejdskraft velkommen

Jess G. Berthelsen har tidligere udtalt, at virksomhederne skal være bedre til at ansætte grønlændere frem for udefrakommende arbejdskraft.

Men når tilflytterne er kommet til landet, så ligger ansvaret for en bedre integration hos både tilflytterne og samfundet, siger han.

- Vi har lige ansvar for at de bliver integreret, når de nu er her i landet, siger Jess G. Berthelsen.

Han kan ikke umiddelbart pege på en oplagt løsning til integration, men nævner at det er vigtigt, at tilflytterne lærer sproget.

LÆS OGSÅ Fabriksarbejdere sætter pris på kinesiske kolleger

LÆS OGSÅ Royal Greenland holder infomøder om kinesiske medarbejdere

- Det man lærer mest af er at være sammen med dem der bor i landet og det er den vej man bedst lærer sproget i det pågældende land, siger SIK-formanden.

Formand for ASG, Martin Nis Bonde, er enig i, at det er vigtigt at få skabt sig en omgangskreds, men her ligger ansvaret både hos tilflytterne og dem der bor her i landet i forvejen.

- Så kræver det, at der er nogle der gerne vil være en del af din omgangskreds. Du kan jo ikke tvinge folk til at være en del af din vennekreds eller andet, siger han.

Han mener også, at det er vigtigt, at finde ud af hvordan man skal tale om udefrakommende arbejdskraft i den offentlige debat.

LÆS OGSÅ Siumut vil begrænse stemmeretten for tilkaldt arbejdskraft

- Hvis vi starter med at bruge nedladende ord om hinanden, så får vi nødvendigvis et dårligt udgangspunkt for samarbejdet. Og det er vi sådan set ikke interesseret i. Vi vil meget gerne være med til at løfte nogle af de problemer, der er, siger han.

Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet foreslår at styrke tiltag som for eksempel sprogkurser og velkomstpakker. Ifølge Martin Nis Bonde, så er der allerede tiltag, de skal bare bruges.