SIK-formand: Afgiftsstigning rammer hårdt

Nye afgifter betyder højere priser på transport, varme, kød og ikke mindst chokolade. Det sker, hvis Inatsisartut vedtager et lovforslag om at hæve afgifterne og dermed priserne.

 På den måde har Naalakkersuisut planer om at tjene 96 millioner kroner til landskassen. Penge som altså kommer fra befolkningens lommer. Det er urimeligt mener medlem af inatsisartut for Siumut Ineqi Kielsen. Også formand for lønmodtagerorganisationen SIK mener, at arbejderne vil blive ramt hårdt. 

- Det er det, der gør, at vores medlemmers købekraft bliver forringet ret kraftigt, siger SIK-formand Jess G. Berthelsen.

Ineqi Kielsen siger, at befolkningen vil blive ramt hårdest, derfor er han også uenig med forslaget, som hans eget parti ellers er med til at præsentere. 

- Det vil ramme mange i samfundet at hæve afgifterne, siger Ineqi Kielsen.

Læs også Afgiftsstigning på sukker, kød og tobak på vej

 

Riget fattes penge

Ineqi Kielsen mener i stedet, at pengene til den slunkne landskasse kan hentes ved flytte hovedkontoret for Royal Greenland tilbage til Grønland, så skatteindtægterne øges.

- Vores store virksomheder, som har afdelinger i udlandet - for eksempel så har Royal Greenland Seafood A/S 500 medarbejdere, hvorfor hjemtager vi ikke den, siger Ineqi Kielsen.

Ifølge Royal Greenland selv er der dog kun tale om cirka 200 medarbejdere i Royal Greenland Seafood A/S i Danmark.

Virksomheden har de senere år givet stort overskud, som kommer landskassen til gode. Overskud som ikke mindst er kommet, efter at selskabet er blevet mere professionelt drevet og blandt andre politikere er fjernet fra selskabets bestyrelse.

Formand for SIK er ligeledes imod de nye afgifter. Han mener, at pengene hellere skulle komme fra fiskeriet. 

- Alt, hvad der kommer fra havet. Jeg mener, det er vigtigt, at man prøver at kigge på, kan vi forene det, så vi kan fremme beskæftigelsen og dermed få flere skatteindtægter til landskassen, siger formand for SIK, Jess G. Berthelsen, til KNR.

Læs også VIDEO Naalakkersuisut vil finde nye afgiftsformer

Det er dog langt fra noget nyt argument og et område, der bliver arbejdet på. Men hullet i finansloven skal lappes her og nu.

Jess G. Berthelsen trækker også et andet gammelt forslag op ad hatten.

- Man kan ikke bare lave en finanslov bare for at den skal give overskud. Den må godt have underskud de første tre år, siger Jess G. Berthelsen, og det mener Ineqi Kielsen også.

- Det er efterhånden ved at blive moderne at hæve prisen på afgifter, siger medlem af inatsisartut Ineqi Kielsen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl