Foto: Foto: Air Greenland

Sibirien og Alaska hærges af flere hundrede naturbrande

Flere arktiske egne har været ramt af ualmindelig høj varme og tørke i maj, juni og juli. Det har ført ekstraordinært mange skov- og naturbrande med sig.

Lige nu er der en stor naturbrand i gang i Sisimiut-området. Men også andre arktiske egne er ramt af ualmindeligt høj varme og tørke i maj, juni og juli, og det har ført et ekstraordinært højt antal af skov- og naturbrande med sig, skriver dr.dk.

Alene i juni har der været så mange store arktiske brande, at de i løbet af den ene måned har udledt lige så meget CO2, som Sverige gør på et helt år.

Det konkluderer Verdens Meteorologiske Organisation, WMO, som ved hjælp af satellitter har overvåget mere end 100 voldsomme og langvarige skovbrande i Arktis i juni.

Værst er det gået ud over Sibirien og ikke mindst Alaska, som har været ramt af mere end 400 skov- og naturbrande i år. Og nye opstår hver dag.

LÆS OGSÅ Video: Brandmænd har bedt Air Greenland om hjælp til naturbrand

Både Sibirien og Alaska har desuden oplevet rekordvarme denne sommer. I Alaskas største by Anchorage ramte termometret i starten af juli 32,2 grader, og det er ny varmerekord i byen.

- Det, der sker lige nu, er ekstreme hændelser, der er på vej til at blive mere almindelige på grund af klimaforandringer, siger Claus Felby, professor ved Københavns Universitet, til DR og fortsætter:

- Og især de arktiske egne kommer til at stå for skud. Her gør klimaforandringerne nemlig sit indtog langt hurtigere end på resten af kloden, siger professoren.

Tidligere i år viste en undersøgelse, at lufttemperaturen i Arktis steg med 2,7 grader i gennemsnit i perioden fra 1971 til 2017.

Det er mere end dobbelt så hurtigt som temperaturstigningerne på resten af den nordlige halvkugle.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl