- Folk kan ikke booke. Folk kan ikke planlægge deres juleferie, for de kan ikke komme hjem, siger Pele Broberg fra Partii Naleraq.Foto: KNR

Servicekontrakterne udløber: Oppositionen er utålmodig

Servicekontrakterne for passagertransport i flere regioner udløber efter nytår. Men Naalakkersuisut har endnu ikke fremlagt nye kontrakter. Oppositionspartierne er utålmodige.

Hvis du i det nye år har planer om at besøge familien, der bor et andet sted i landet, må du væbne dig med tålmodighed. For du kan ikke købe din billet endnu.

Det skyldes, at der endnu ikke er indgået nye servicekontrakter for passagertransport, der skal erstatte de nuværende, der udløber til nytår.

LÆS OGSÅ Udskældte servicekontrakter giver flere rejsende i syd

Der er ikke kommet nogen melding fra naalakkersuisoq for infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), om status på forhandlingerne om servicekontrakterne. Derfor er oppositionspartierne meget utilfredse.

- For at sige det lige ud, så ved vi ikke noget om forhandlingsresultaterne lige nu, og vi ved heller ikke hvordan og hvorledes servicekontrakterne vil udmønte sig fra årsskiftet, siger Inuit Ataqatigiits formand, Múte Bourup Egede til KNR og fortsætter:

- Så derfor mener vi i Inuit Ataqatigiit, at Naalakkersuisut hurtigst muligt er nødt til komme ud med noget for at skabe tryghed for befolkning og erhvervsliv i de områder, som servicekontrakterne berører.

Der er kun halvanden måned til servicekontrakterne udløber. Og Partii Naleraq er også utilfredse.

- Det kan på ingen måde accepteres, at man ikke har lært af fortidens fejl og gentager de samme, blot fordi man har ikke noget overblik, siger Pele Broberg til KNR.

10-årige kontrakter er muligvis på vej

Naalakkersuit underskrev den 13. september 2016 kontrakter med de tre selskaber, som har fået servicekontrakter.

Det er Air Greenland, Disko Line og Norlandair.

Den 27. februar dette år gav Inatsisartuts finans- og skatteudvalg naalakkersuisoq for infrastruktur en forhandlingsmandat til at forhandle om 10-årige kontrakter. Det vil i givet fald være første gang, at Naalakkersuisut laver aftaler, der strækker sig over 10 år. De nuværende servicekontrakter gælder kun i fire år.

Naalakkersuisoq for infrastruktur skal dog først tilbage til Finans- og Skatteudvalget, før han kan underskrive servicekontrakterne, fortæller udvalgets formand fra Siumut, Hermann Berthelsen til KNR. Og han er fåmælt om status på forhandlingerne.

- Jeg kan ikke sige noget, mens forhandlingerne pågår, siger Hermann Berthelsen.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Karl Frederik Danielsen, der er naalakkersuisoq for infrastruktur. Det har ikke været muligt - men ifølge hans departement vil han kommentere sagen i løbet af denne uge.  

LÆS OGSÅ Air Greenland og Selvstyret har underskrevet servicekontrakt

På grund af den uafklarede situation uden nye servicekontrakter er det nu ikke muligt at købe billetter til rejser nogle steder i landet efter 1. januar. 

Det betyder, at mange ikke er afskåret fra at planlægge deres jule- og nytårsferie. 

Diskoline har færger og helikopter i Sydgrønland og Disko Bugten. Og hvis du for eksempel skal til Qaqortoq fra Narsarsuaq eller fra Ilulissat til Qeqertarsuaq efter nytår kan du ikke købe en billet lige nu. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt