Ny bog Selvstyrets første formand Kuupik Kleist gennem tiden

I en ny bog kan man følge IA politikeren Kuupik Kleist fra barndom i minebyen Qullissat, og skolegang og ungdom med personlige udfordringer i Danmark, til hans politiske karriere i ind- og udland. Bogen er blevet til i forbindelse med tiåret for Grønlands Selvstyre.
Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
26. juni 2019 12:38

KNR var i Atuagkat Boghandel i Nuuk, da Kuupik Kleist præsenterede bogen tirsdag.

Det er ikke første gang Kuupik Kleist er blevet bedt om at stille op til en bog om sit liv og politiske virke, men det er første gang, at han siger ja. Denne gang kom avisen AG med et forslag om en bog, der skulle afdække trekantsforholdet mellem Danmark, Grønland og USA, og hvad der har drevet forandringerne i det dansk-grønlandske forhold. Og så selvfølgelig Kuupik Kleists egen rolle i historien.

- Så der blev jeg nok lidt svag i knæene og sagde ja, siger politkeren.

Bogen fortæller også en del om Kuupik Kleist som person, hans opvækst og udfordringer undervejs. Og så bliver en del personer bedt om, at tage stilling til Kuupik Kleist, som menneske og politiker. 

Roser fra venner og politiske modstandere

Der er rosende ord fra både politiske med- og modspillere ude og hjemme. Blandt andre tidligere Siumut-formand og folketingspolitiker, Lars-Emil Johansen, Demokraternes Jens B. Frederiksen, den tidligere færøske landsstyremand og folketingsmedlem Høgni Hoydal og Villy Søvndal (SF). Sidstnævnte beskriver Kuupik som "den stærkeste og mest indsigtsfulde landsstyreformand Grønland har haft"  Adspurgt om, hvordan det er at læse roserne, understreger Kuupik, at han ikke selv har valgt, hvem der skulle spørges.

Noget af det var en overraskelse, men det er selvfølgelig rart nok, at nogen synes, at man har gjort noget godt, siger Kuupik Kleist. 

Bogen skal nydes

Han håber, at folk der læser bogen vil få indsigt i nogle af de ting som har påvirket Grønlands politiske status over de sidste 50 år - ikke kun herhjemme, men også udefra resten af verden. Og så er der et andet ønske fra bogens hovedperson.

- Jeg håber selvfølgelig først og fremmest, at det er en fornøjelse. Det skal være en fornøjelse at læse en bog. Det er jo dejligt at læse bøger, siger han.

Kuupik understreger, at denne bog ikke er en hindring for, at han på et tidspunkt vil skrive en selvbiografi.

Kuupik Kleist - Drømmen om Frihed - er en velskrevet bog, der giver god indsigt i grønlandsk politik og i de tanker, der har drevet en af Grønlands store politikere gennem tiden. En mand der ifølge bogen er og har været respekteret og afholdt af med- og modstandere i hele sit politiske virke. 

Bogen er skrevet af journalisterne Niels Ole Quist og Christian Schultz Lorentzen fra sermitsiaq.ag