Selvstyret vurderer: KNR brød loven med USA-støtte til rejse

KNR skulle ikke have bragt indslag i radio og tv fra en amerikansk-støttet rejse. Ifølge jurist var artikler på knr.gl i orden.
Både myndigheder, erhvervsfolk og grønlændere, der bor i USA, blev interviewet, da KNR var i USA. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
15. januar 2020 17:17

KNR bevægede sig på den forkerte side af loven, da to journalister blev sendt til USA med amerikansk støtte for at lave indslag og artikler.

Det fremgår af en vurdering, som juridisk afdeling i Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke har lavet på forespørgsel fra KNR. 

Det står der i paragraf 48 

  • Sponsorering omfatter enhver ydelse af direkte eller indirekte tilskud til finansieringen af radio- eller tv-programmer, herunder tekst-tv-sider, eller af internetsider eller andre elektroniske platforme, fra en fysisk eller juridisk person, der ikke selv udøver virksomhed ved udsendelse eller produktion af radio- eller tv-programmer, film m.v., med henblik på at fremme den pågældendes navn, mærke (logo), image, aktiviteter eller produkter

Det står der i paragraf 48 stk 6

  • Der må ikke udsendes sponsorerede nyheds- og aktualitetsprogrammer

Kilde: Inatsisartutlov nr. 7 af 8. juni 2014 om radio- og tv-virksomhed

- Reportager fra USA, som er finansieret af det amerikanske udenrigsministerium, vil udgøre en tilsidesættelse af radio- og tv-lovens paragraf 48, stk. 6 og reklamebekendtgørelsens paragraf 29, skriver Marcus Dalro, der er juridisk chefkonsulent i redegørelsen.

De to journalister var på tidspunktet for rejsen ansat i KNR's nyhedsafdeling. Turen varede i 12 dage, og USA betalte flybilletter og hotelophold i USA.

Både myndigheder, erhvervsfolk og grønlændere, der bor i USA, blev interviewet.

Det eneste krav fra amerikanerne var, at der skulle udkomme noget fra KNR fra turen - men der var intet krav om hvad og hvor meget.

LÆS OGSÅ Muligheder, magtkamp og money: USAs interesse for Grønland er vokset

På forhånd havde KNR fået garanti for, at USA ikke fik indflydelse på produktionerne.

Grønlandsk blogger reagerede

Støtten fra myndighederne fik den grønlandske blogger Qarsoq Høegh-Dam, der har over 5.000 følgere på Facebook, op af stolen. I en video på næsten 10 minutter på Facebook, kritiserer han KNR for at have taget imod penge fra USA.

Han påpeger, at USA er et land, som arbejder på at fremme sine egne interesser.

- Efter KNR har accepteret tilbuddet, lavede KNR nyheder ved brug af sine ansatte i nyhedsafdelingen. De lavede meget positive og ukritiske nyheder, selvom loven om nyheder siger, at nyheder ikke må sponsoreres, siger Qarsoq Høegh-Dam i videoen.

På baggrund af den kritik valgte KNR at få foretaget en juridisk vurdering. Her fremgår det, at KNR formentlig har brudt loven ved at udsende indhold på radio og tv.

Juristerne i Selvstyret har taget udgangspunkt i to artikler. I vurderingen bliver det fremhævet, at der ikke er noget galt i at bringe artiklerne fra turen. Det er radio- og tv-indslag, som loven handler om.

- Departementet skal imidlertid samtidig understrege, at de to nyhedsartikler ikke i sig selv indebærer en overtrædelse af radio- og tv-lovens § 48, stk. 6, i det der er tale om artikler på KNR's hjemmeside og ikke om egentlige nyheds- og aktualitetsprogrammer i radio- og tv-lovens forstand, står der i vurderingen.

Mediejurist bakker op

KNR har også forelagt sagen for Sten Schamburg Müller, der er mediejurist ved Syddansk Universitet i Odense. Han påpeger, at han ikke er ekspert i grønlandsk ret, men at loven, som han har læst, på mange måder ligner den danske.

- Det følger af den lov, at der ikke må udsendes sponsorede nyheds- og aktualitetsprogrammer, og sponsorering er også indirekte tilskud til finansieringen, siger han.

- Selvom det ikke er fuldt ud dækket, så er det jo et tilskud, det er en sponsorering. Det må man ikke, når det er et nyheds- og aktualitetsprogram, siger mediejuristen. 

LÆS OGSÅ Hanne-Marie bor i USA: Jeg vil hjem og uddanne unge i videnskab og natur

Sten Schamburg Müller nævner en sag, der var i Danmark for nogle år siden. Her kom det frem, at DR-programmet Café Hack blev sponsoreret af eksempelvis kommuner.

- Det må DR efter loven fuldstændig klart ikke.

Og så måtte DR ifølge ham fjerne udsendelserne. 

Nyhedschef: Nu skal vi nærlæse

KNR tager juristernes vurdering til efterretning, oplyser nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund.

Hvordan forholder du dig til den juridiske vurdering?

Afsnit om uafhængighed:

I artikler fra turen til USA har KNR gjort opmærksom på, at rejsen er støttet af USA med følgende tekst:
 

  • "KNR har besøgt USA for at finde ud af, hvad amerikanerne tænker om Grønland. Hvad er planerne, og hvilke muligheder giver det for Grønland? Turen er betalt af det amerikanske udenrigsministerium, der tilbyder støtte til udenlandske medier, der vil lave historier om USA. Det amerikanske udenrigsministerium har ikke haft indflydelse på, hvad vi har spurgt kilderne om, og hvad vi efterfølgende har skrevet"
     

Kilde: KNR

- Den må vi selvfølgelig nærlæse, og så må vi sikre, at vi fremadrettet overholder alle love og paragraffer, der nu engang er. Det er vigtigt for mig at sige, at etisk og moralsk føler vi ikke, at der er en finger at sætte på det, vi har lavet.

 

LÆS OGSÅ USA undersøger tre lufthavne: Beslutningen kan træffes til februar

- Vi har sikret 100 procent redaktionel og journalistisk frihed. Vi har derved sikret, at vi har levet op til kravet om uafhængighed og kritisk information til vores brugere.

Synes du, at det er godt nok ledelsesarbejde, I har foretaget i denne her sag?

- Vi har en forpligtelse til at sikre, at vi lever op til alle de love og paragraffer, der er. Vi har tolket det her anderledes. Vi har ikke set det som en egentlig sponsorering, fordi vi har sikret 100 procent redaktionel frihed, siger nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund.

KNR skal ifølge nyhedschefen nu tage stilling til, hvad der skal ske med de indslag og programmer, der er blevet lavet.