Selvstyret har købt 5.000 coronatest af amerikansk firma

Købet er sket med assistance fra det amerikanske udenrigsministerium og den amerikanske ambassade i København.
Første del af testsættet er allerede kommet og er taget i brug. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
14. maj 2020 10:03

Grønland Selvstyre har købt 5.000 Covid-19 testsæt af det amerikanske firma Cepheid. 

Første del af testsættet er allerede kommet og er taget i brug. Indkøbet er sket med assistance fra det amerikanske udenrigsministerium og den amerikanske ambassade i København.

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse. 

- Det er en god nyhed, at vi i Grønland nu snart har 5.000 COVID-19-tests til rådighed. De nye testsæt giver os mulighed for nemmere og hurtigere testning, siger landslæge Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ GRAFIK: Det gør coronavirus i din krop

I sidste måned blev der etableret et nyt testcenter på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Det har gjort det nemmere at teste for coronasmitte her i landet, for før skulle testene flyves til Statens Serum Institut i København for at blive analyseret. 

Testcenteret var dog ikke planlagt til at køre mere end en måned, da det er dyrt i drift. Det kræver brug af eksperter, som kommer udefra. Ifølge Naalakkersuisut er det derfor godt med de nye amerikanske tests, fordi de kan bruges af lokalt ansatte.

LÆS OGSÅ GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

- De nye test er særligt anvendelige, da de kan analyseres i det testapparat, vi allerede har i Nuuk, som hovedsagelig anvendes til undersøgelse for tuberkulose. Derudover er testmetoden mere simpel, end den vi bruger lige nu, og man vil modtage svar på prøven allerede inden for en time,” siger landslæge Henrik L. Hansen.

Novo Nordisk Fonden har doneret 2,8 millioner kroner til test af coronasmitte i Grønland. Det er fra denne pulje penge, der er fundet penge til at købe de amerikanske test. 

Der er indtil nu foretaget 1.505 COVID-19-tests i Grønland. 11 personer har været smittede, og de er alle raske igen.