Selvstændighedstale nedtonet i valgdebat

Avisen Berlingske bemærker, at talen om grønlandsk selvstændighed ikke præger valgdebatten i samme grad, som den gjorde sidst, der var valg i marts 2013.
De potentielle Inatsisartut-medlemmer taler mindre om selvstændighed. Foto © : KNR
Skrevet af Karsten Sommer
11. november 2014 12:44

Det bekræfter Klaus Georg Hansen, politisk kommentator og samfundsforsker. 

- Retorikken er præget af snak om »bredt samarbejde«, mens »selvstændighed i min tid«, som Aleqa Hammond talte om i sidste valgkamp, er blevet meget klart nedtonet, siger Klaus Georg Hansen til avisen.

Aleqa Hammonds mere konfrontatoriske tone a la "at det bedste, hun havde fået fra Danmark, var brun sovs", er lagt på hylden, og det glæder Venstres grønlandsordfører, Claus Hjort Frederiksen.

Læs også Forening: Drop selvstændighed og skab fællesskab

- Det er opløftende, at der nu er kommet mere realisme i den grønlandske debat, siger han til Berlingske.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er enig:

- Al den snak om selvstændighed har nærmest lagt Rigsfællesskabet ind i en dvale-tilstand, og jeg tror ikke, at der har været så dårligt klima mellem de danske og grønlandske regeringer længe. Det er dejligt, at der nu sker en nytænkning, siger han.

Socialdemokraternes grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen, afviser imidlertid at blande sig i indre grønlandske anliggender og tager ikke selvstændighedsdebatten i Grønland så tungt:

- Vi ved, at snakken om selvstændighed er blevet udtrykt de seneste mange år af praktisk talt alle partier i Grønland. Det ligger i grønlændernes DNA, når muligheden og den økonomiske bæredygtighed er til det, siger socialdemokraten til Berlingske.