Selvmordstrusler fylder for meget

Antallet af folk der truer med selvmord er stigende og ifølge politiet er en stor del af truslerne uden hold i virkeligheden. Det belaster både sundhedsvæsen og politi.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Merete Lindstrøm
19. februar 2018 09:18

Omkring tre ud af fire selvmordstrusler som politiet modtager, viser sig ikke at være et reelt ønske om at dø eller en hensigt om selvmord hos det pågældende menneske.

Ifølge politiet bruger mange det til at understrege vrede eller frustration overfor venner og familie. Og den tendens oplever man også i sundhedsvæsenet. 

LÆS OGSÅ Politiet modtog 832 trusler om selvmord sidste år

 - Det er en del af vores dagligdag. Det er samtaler, vi går ind i.  Ofte med patienter hvor der tydeligvis er en frustration hos dem over et eller andet. Så kommer det til udtryk på den måde, lyder det fra ledende regionslæge i Sermersooq Jesper Olesen.

Trusler tages alvorligt

Han understreger ligesom politiet, at man aldrig negligerer den slags henvendelser. 

 - Vi må sige, at vi betragter alle trusler om selvmord alvorligt, indtil vi ligesom er kommet nærmere ind i problemstillingen, siger han.

LÆS OGSÅ Stigning i antallet af selvmordsforsøg

Men Jesper Olesen oplever ligesom politiet, at truslerne falder for let og samtidig uden omtanke for konsekvenserne. 

- Vi oplever folk, hvor det her med at true med at tage sit eget liv, er en del af den måde, man åbenbart taler på. At man siger, hvis jeg ikke får den medicin, så kan jeg jo lige så godt slå mig selv ihjel, fortæller Jesper Olesen.

Ingen fokus på trussel-kulturen

Tina Evaldsen fra Departementet for Sundhed genkender problemet.

- Vi har måske gjort det til noget normalt at komme med sådane trusler. Hvis vi oplever følelsesmæssige byrder i tilværelsen eller måske for at opnå det, vi ønsker, så begynder vi at bruge sådanne trusler, siger hun. 

Tina Evaldsen er sundhedsfaglig konsulent og arbejder med forebyggelse af selvmord.

- Når selvmord og måden det drøftes på er så stort et problem, så kan det blive almindeligt. Specielt hvis børn og unge vokser op, og hører sådanne trusler, så kan de måske anse det for normalt. 

Tina Evaldsen forklarer, at de i arbejdet med forebyggelse har fokus på dem, som begår selvmord, og de som forsøger at begå selvmord.

- Vi har ikke så stor fokus på dem, som kommer med tomme trusler. Det kan være, at vi som unge, voksne og ældre, må gøre noget for at stoppe brugen af trusler, det er meget vigtigt, hvis vi skal stoppe denne uskik.

LÆS OGSÅ Fokus på selvmordsforebyggelse i Nunavik