Selskaber klar til at samarbejde om bedre mineforhold

Både Tanbreez og GME opfordrer til samarbejde for at gøre Grønland mere attraktiv som mineland.
Skrevet af Ivik Kristiansen
22. marts 2017 12:44

Grønland blev bedømt til at være mindre attraktiv som mineland af Fraser Institutes årlige undersøgelse for 2016. Hvis Grønlands skal gøres mere attraktiv, skal mineselskaberne have bedre betingelser, mener GME, der sammen med Tanbreez opfordrer politikerne til samarbejde.

- Jeg tror, at det er uundgåeligt, at Grønland vil blive ved med at have en midterplacering i sådan en liste, indtil der vises konkrete fremskridt, skriver direktør for GME, John Mair, til KNR.

Det skriver han efter, at vi er faldet ned på en 55. plads i Fraser Institutes liste over sidste års mest attraktive minelande. I 2013 lå Grønland på en 7. plads.

Mineindustrien bedømmer Grønlands beskatningsordning, arbejdskraftregulering og politiske stabilitet til at være værre i forhold til 2015, fremgår det af institutets rapport.

Og fordi selskaberne ikke får mulighed for at komme med deres kritik til hverdag, er det vigtigt at lytte, mener geolog Ole Christiansen. GE opfordrer til det samme.

Greg Barnes fra mineselskabet Tanbreez peger især på sagsbehandlingen som et problem.

- Jeg synes, at der har været problemer med bureaukrati i et stykke tid, siger Greg Barnes.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Bourup Egede, har dog sagt, at han undersøger sagsbehandlingstiden, og det roser Greg Barnes.

Derfor tror han, at Grønland vil kunne findes højere på Fraser Institutes liste om nogle år.

- Hvis Grønland kan rette op på problemer med bureaukratiet, og gør andre ting for at tiltrække miner, så bør den gå op, siger Greg Barnes.

John Mair fra GME mener, at mineselskaberne støttes for lidt. Det er et problem, da investorerne løber en stor risiko i Grønland, fordi Grønland har store udfordringer med eksempelvis infrastruktur.

Det skræmmer i en konkurrencepræget branche, og udskiftningerne i Naalakkersuisut er heller ingen hjælp.

- Det giver en mangel på kontinuitet, der ellers er desperat brug for, skriver John Mair, der også skriver, at der mangler succeshistorier.

Men ifølge ham kan det dramatiske fald på Fraser Institutes liste i sidste ende godt være godt for Grønland, hvis kritikpunkterne tages alvorligt. Vi kan alle samarbejde for at forbedre situationen, lyder det.

Også Greg Barnes mener, at mineselskaberne har et ansvar.

- Jeg mener at alle skal arbejde sammen for at få dem (Grønland red.) op på Fraser Institutes liste til, hvor det bør være. I top ti, siger Greg Barnes.