Selskab guider til grønlandske spor i København

Dansk selskab viser rundt til steder i København med grønlandsk historie. - Mange mennesker kender ikke den del af den danske og grønlandske historie, siger turistfører og medindehaver.

Det er måske de færreste, der har tænkt på at tage til København for at besøge Grønland. Men det kan faktisk lade sig gøre.

Hos selskabet “Københavnerture” viser turistfører og journalist Iben Danielsen både turister og lokale rundt til steder, som har en grønlandsk historie.

Københavns gader gemmer nemlig på historier, som mange ved for lidt om, mener Iben Danielsen, der driver selskabet sammen med tre andre.

LÆS OGSÅ Mangel på grønlandske råvarer i København

- Når jeg går igennem København og ser en grønlænder eller ser nogle af de ting, vi har vist i dag (på en guidet tur, red.) med nogle kunstværker eller nogle handelshuse, tænker jeg, at det er en utrolig vigtig del af vores baggrund, siger hun til KNR.

- Jeg lægger tit mærke til, at der er mange mennesker, der ikke kender den del af den danske og grønlandske historie. Så det var dét, der fik mig i gang.

 

Historie kan bygge bro

På turen er der blandt andet stop ved Nordatlantens Brygge, hvor både Færøerne og Grønland har deres repræsentationer, og hvor skibe i starten af 1900-tallet anløb København med store mængder af tran fra hvalfangsten i Grønland.

Også andre steder kan man mærke historiens vingesus som ved Københavns Havn, hvor de to første grønlændere i Danmark, Qiperoq og Poq, i 1600-tallet fremførte kajak-kunstnere i kanalen.

For ikke at nævne Holmens Kirke, hvor fortællingen om Hans Egede og den kristne mission rulles ud. 

LÆS OGSÅ Alle skoleelever burde opleve Grønland og Færøerne

Fortællinger om fortiden kan nemlig ændrer fremtiden og vores interne forhold til hinanden i Rigsfællesskabet, mener Iben Danielsen.

- Jeg kan huske, at da jeg lavede turen sidste gang, sagde én, at det her burde ethvert skolebarn jo vide. Og det var også lidt min tankegang. Jeg vil gerne vise rundt og lege 'grønlænderturist' i København, men jeg vil egentlig også godt se, om jeg kan flytte nogen tanker og flytte nogen meninger med kendskab til hinanden.

“Københavnerture” arrangerer også andre temature i og om København.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt