MIO: Seksuelle overgreb er stadig et stort problem

Færre børn bliver seksuelt misbrugt, men hvis vi skal problemet til livs, kræver det, at man tager hensyn til forskellene i de enkelte byer og bygder. Det siger Børnetalsmanden.
Foto © : KNR
06. maj 2019 06:46

Hver femte barn født i 1995 eller senere har oplevet et seksuelt overgreb. 

Det viser tal fra den nyligt offentliggjorte Befolkningsundersøgelse 2018. 

Og selvom det faktisk er mere end en halvvering i overgreb i forhold til de børn, der blev født i 1970'erne, mener Børnetalsmanden, at man ikke må overse, at der stadig er en masse børn, der har brug for hjælp. 

Store mørketal  

Mørketallet, altså de overgreb, der ikke bliver registreret noget sted, findes nemlig overalt. 

Sådan lyder det fra Aviaja Egede Lynge, Børnetalsmand ved Grønlands Børnerettighedsinstitution. 

- Fordi at vi har set et tal som falder her, skal vi ikke stirre os blinde på, at der er store mørketal, og der er en masse børn derude, der har brug for hjælp.  

Husk forskellene mellem byer og bygder 

Aviaja Egede Lynge har selv rejst rundt i byer og bygder på kysten, og særligt en ting bekymrer hende: At de store, nationale handleplaner ikke tager højde for forskellene mellem de enkelte steder. 

Og selvom Naalakkersuisut er godt på vej med deres strategi mod seksuelle overgreb, Killiliisa, hvor målet er en generation uden overgreb i 2022, skal forskellene mellem byer og bygder prioriteres endnu højere. 

- Tag ud til de enkelte, små steder. Inddrag befolkningen. Tal med dem. Det kan godt være, det er dyrt og besværligt, men det er ikke nogen undskyldning.

- Vi har kendt det her problem i så mange år, og vi bliver ved med at lave store, overordnede strategier uden at der reelt sker noget. 20 procent (af børn, der bliver seksuelt misbrugt, red.) er stadig alt, alt for meget. Den skal være på 0 procent. 

Alkohol er ikke den eneste årsag 

Ifølge Børnetalsmanden er det svært at pege på én enkeltstående årsag til det omfattende problem med seksuelt misbrug.

Befolkningsundersøgelsen 2018 viser dog, at der er et sammenfald mellem alkoholmisbrug og seksuelle overgreb mod børn. 

Men krænkelserne finder ikke kun sted, hvor der er misbrug af alkohol, understreger Aviaja Egede Lynge. 

- Vi ser krænkelser af børn og unge mennesker, hvor der slet ikke har været alkohol indblandet. Hvor det kan være nogle, der har passet børnene. Eller det kan være noget, der er sket i en sportsforening. Det kan ske på rigtig, rigtig mange forskellige måder.