TAKSØE-RAPPORT Seeberg savner grønlandsk pensum i danske skoler

Taksøe-rapportens bud på en ny dansk udenrigspolitik må bane vejen for, at folkeskolerne i Danmark gør Grønland til en naturlig del af undervisningen. Det skriver Gitte Seeberg i et debatindlæg i Information.
Gitte Seeberg Foto © : Kim Vadskær/WWF Verdensnaturfonden
Skrevet af Camilla Dam
11. maj 2016 15:19

- For der er en underlig modsætning i, at Danmark på udenrigspolitisk plan vil opprioritere, mens interessen for Grønland og kendskabet til grønlænderne på det folkelige niveau synes at være minimal.

- Hvis man gerne vil profitere på at være en arktisk stormagt, er det vel ikke for meget forlangt, at man sørger for, at den danske befolkning udstyres med bare et mindstemål af viden om sine rigsfæller.

- Jeg synes, at Taksøe-Jensens rapport giver en enestående anledning til at se nærmere på mulighederne for dette, skriver WWF Verdensnaturfondens generalsekretær i avisen.

Gitte Seeberg har nydt både grønlændernes varme, gæstfrihed og storslåede natur på sine besøg i Grønland. Hun har dermed set et helt andet billede af det store land og lille folk end det, der ofte bliver tegnet i Danmark.

- I Danmark er det desværre det stereotype, karikerede billede af grønlænderen, der dominerer. Det gælder, uanset om man taler med akademikeren eller arbejdsmanden, skriver hun.

Læs også Grønlændere bliver diskrimineret i Danmark

Læs også Skrappere krav til undervisning om Grønland

Det understøttes af en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der sidste år dokumenterede, at 53 procent af de grønlændere, der bor i Danmark, føler, at de som gruppe er stigmatiseret, og 44 procent føler, de bliver mødt med fordomme.

Gitte Seeberg savner derfor en oprigtig, dansk interesse i Grønland og grønlændere fra dansk side.

- Hvorfor tror 45 procent af den danske befolkning, at man jager babysæler i Grønland, som den undersøgelse, Grønlands turistråd lavede for få år siden, viste? Rent faktisk har det aldrig fundet sted.

- Hvordan kan det være, at næsten lige så mange tror, at hver tredje fanger i Grønland stadig padler i kajak, når motorbåden tog over for flere generationer siden? Og hvorfor tror halvdelen af danskerne, at grønlænderne drikker mere end os, når det forholder sig stik modsat?

Læs også Lærerforening: Nej til særlige læringsmål om Rigsfællesskabet

Svaret ligger måske i de manglende krav til undervisning i grønlandsk og færøsk historie og samfundsforhold i folkeskolen endsige selve den danske læreruddannelse, skriver generalsekretæren for WWF Verdensnaturfonden.

Gitte Seeberg mener derfor, det er en selvfølge, at rigsfællesskabet bør være er en fast del af pensum i folkeskolen.