Saudi-Arabien tillader kvinder at køre bil

Saudi-Arabiens konge har udstedt et dekret, som tillader kvinder at køre bil, oplyser tv-stationen al-Arabiya.
Foto © : Mojack Jutaily/Flickr Creative Commons
Skrevet af DR
27. september 2017 09:48

- Det royale dekret vil implementere ændringer i trafiklovgivningen - deriblandt en lov om udstedelse af kørekort til både mænd og kvinder, skriver nyhedsbureauet Saudi Press Agency og andre statslige medier.

Saudi-Arabien var frem til tirsdag det eneste land i verden, som forbød kvinder at køre bil.

Der har i de seneste år været gennemført en del protestaktioner mod forbuddet. Også på de sociale medier har der bredt sig et krav om reformer på området.

En del kvinder er blevet idømt bøder eller fængselsstraffe for at have trodset lovgivningen, og menneskerettighedsgrupper har i en årrække ført kampagner for at få ændret færdselsloven i det konservative, arabiske land.

Det nye dekret kommer til at få en stor betydning, fortæller DRs Mellemøsten-korrespondent, Puk Damsgaard:

- Jeg har talt med en del kvinder som egentlig havde brug for at tjene penge til familien, men hvis de skulle ud og hyre en chauffør på daglig basis, som skulle køre dem til og fra arbejde, så ville det æde lønnen op. Så det her køreforbud, der nu bliver ophævet, det får den betydning, at langt flere kvinder kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Men om beslutningen med bilkørsel kommer til at betyde flere friheder for kvinder i Saudi-Arabien, siger Puk Damsgaard:

- Jeg hæfter mig også ved at der i det dekret står at kvinder - modsat mange af de andre ting som at gå til læge og rejse - IKKE skal have tilladelse af deres mænd eller værge til at tage et kørekort. Så man kunne håbe på, at dette er det første lille skridt i den rigtige retning, som kan betyde flere rettigheder til kvinder på sigt.

Det amerikanske udenrigsministerium hilste øjeblikkeligt beslutningen i Saudi-Arabien velkommen.

- Det er et stort skridt i den rigtige retning, hedder det i erklæringen fra USA.