Satellitbilleder underbygger anklage om krigsforbrydelse i Butja 

Satellitbilleder synes at gendrive Ruslands påstand om falske nyheder om drab på civile i ukrainsk by. 
- Satellitbilleder i højresolution, der er samlet op over Butja i Ukraine, verificerer og underbygger de seneste videoer og billeder fra de sociale medier. De viser lig, der ligger i gaderne, og som har ligget i det fri i ugevis, siger en talsmand for Maxar Technologies.  Foto © : Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
05. april 2022 12:02

Satellitbilleder er blevet offentliggjort i avisen New York Times, viser tilsyneladende døde civile langs en gade i den ukrainske by Butja. 

Det kan styrke beskyldningen om, at Rusland har begået en krigsforbrydelse. 

Billederne, som er taget i midten af marts, viser, at ligene ligger samme sted, hvor de ukrainske styrker fandt dem fredag, da de genindtog byen fra de russiske soldater. 

Rusland afviser alle beskyldninger om at have begået en krigsforbrydelser og kalder det falske nyheder. 

Men billederne fra satellitten synes at tale sit eget sprog. Nemlig, at menneskekroppene ikke er blevet placeret der af de ukrainske styrker, da de genindtog byen, men at de også lå der, da russerne have kontrol over byen.

Krigsforbrydelser eller ej?

Lige nu er man i gang med at lave grundigere undersøgelser, som skal afgøre, om der er tale om egentlige krigsforbrydelser fra russisk side. 

- Satellitbilleder i højresolution, der er samlet op over Butja i Ukraine, verificerer og underbygger de seneste videoer og billeder fra de sociale medier. De viser lig, der ligger i gaderne, og som har ligget i det fri i ugevis, siger en talsmand for Maxar Technologies. 

New York Times har lavet en film, hvor man sammenstiller en køretur gennem Butja med billederne fra satellitten. 

Her viser de efter alt at dømme det samme fra to forskellige vinkler. 

Man ser billederne af døde mennesker i gaden, der er filmet gennem en forrude i fredags. 

Og de samme døde kan spottes fra satellitten tidligere i marts på præcis samme sted.