Samfundsforsker om koalitionsaftale: Stort fokus på samfundets svage springer i øjnene

IA og Naleraqs koalitionsaftale skiller sig ud fra tidligere aftaler, når det gælder socialområdet, mener samfundsforsker Naja Carina Steenholdt.
Ifølge IA og Naleraq skal der ikke være hjemløse i Grønland 2035. Foto © : Scanpix
22. april 2021 05:44

- Det, der nok springer allermest i øjnene, er det her store fokus, der er på de svage i samfundet. IA gik til valg på, at der skulle tages hånd om de svage. Så med den køreplan, de lægger for dagen, er det jo i høj grad dét, der er i fokus, siger Naja Carina Steenholdt. 

Koalitionsaftalen 

 

Den nye koalitionsaftale blev underskrevet fredag den 16. april ved en ceremoni i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

 

Aftalen har fået titlen 'Solidaritet, Stabilitet og Vækst'. 

 

Ved ceremonien blev de nye medlemmer af naalakkersuisut også præsenteret.

 

Inuit Ataqatigiit med Muté B. Egede i spidsen og Naleraq med Hans Enoksen i front er blevet enige om, at IA får otte pladser i naalakkersuisut, mens Naleraq får to.

 

Naleraq får også formandsposten i Inatsisartut.

 

De to partier danner tilsammen lige nøjagtig et flertal i Inatsisartut.  Atassut gik ikke med i koalitionen, men har valgt en rolle som støtteparti.  

 

Det nye naalakkersuisut skal godkendes formelt af Inatsisartut fredag den 23. april.

Hun er samfundsforsker ved Aalborg Universitet og beskæftiger sig især med levevilkår i Grønland. 

Og når hun læser den nye koalitionsaftale, som de to partier Inuit Ataqatigiit og Naleraq har givet håndslag på, lægger hun særligt mærke til de visioner, der knytter sig til socialområdet. 

For eksempel peger hun på, at der nu kommer et børne- og unge-departement. 

- I Grønlands historie har der ikke været en minister for børn, unge og familier. Så det er et stort skridt. 

Hjælp til hjemløse

Et andet punkt, hun nævner, er målet om, at der i 2035 ikke skal være nogen hjemløse i Grønland.  

-  Noget af det, jeg peger på i min forskning, er, at  det er de hjemløse og arbejdsløse, der har de værste forudsætninger for et godt liv i Grønland.

I forbindelse med sin forskning har Naja Carina Steenholdt rejst rundt i Grønland og interviewet borgere om livskvalitet. 

Naja
Foto © : Naja Carina Steenholdt
Naja Carina Steenholdt

-  Blandt dem, som bestemt havde svært ved at forestille sig, hvad et godt liv var, var de hjemløse. Mange af de hjemløse, jeg snakkede med, kunne slet ikke forestille sig, hvad et godt liv var.

Fra visioner til virkelighed

Om visionerne i den nye koalitionsaftale bliver til virkelighed, vil fremtiden vise. Og Naja Carina Steenholdt ser frem til at følge med. 

- Grundlæggende er jeg nok mest spændt på, om deres hensigt om at standse minen (ved Kuannersuit, red.), kan blive ført ud i livet. Man ved ikke endnu, hvordan det kommer til at ske, siger hun og fortsætter: 

- For det andet har man lagt stærkt ud i forhold til de ønsker, man har på det sociale område, og jeg glæder mig til at se, hvordan de vil løfte det.