Arctic Circle Samer fra Norge: Vi kan lære af Nunavut

De arktiske befolkninger kan lære meget af hinanden og især af Nunavut, når det gælder om at få flere goder til os selv fra minedrift. Det mener formanden for det samiske parlament i Norge.
19. maj 2016 06:15

Til gengæld kan samerne lære andre i folk i Arktis, hvordan man opnår større politisk indflydelse, siger Aili Keskitalo, der er formand for parlamentet i sameland i Norge.

Sammen med 350 andre deltagere fra næsten 20 lande deltager hun i Arctic Circle Greenland Forum, der i disse dage løber af stablen i Nuuk.

Mineindustri på dagsordenen

Her har hun især heftet sig ved de mange fælles udfordringer hos de arktiske folk, når det gælder mineindustrien. Og her kan vi lære noget af Nunavut, siger Aili Keskitalo:

 - Jeg er meget optaget af Nunavuts erfaringer. Nemlig at når vi udvinder råstofferne i Arktis, skal vi sikre os, at profitten ikke spredes over hele verden, men at goderne ved minedrift fordeles, så mineselskaberne har pligt til at tilbyde vores unge job og uddannelse, men de skal også lære, hvordan de får andel i fortjenesten ved mineraludnyttelsen, sådan så vi ikke kun betaler prisen, når der ikke er flere råstoffer tilbage, siger Aili Keskitalo.

- Vi behøver netop de her gode eksempler, for sådan fungerer det nemlig ikke i vores sameområde.

Samer politisk bevidste

Omvendt mener formanden for det samiske parlament i Norge, at andre kan lære af noget om at få større lokal politisk indflydelse af samerne. Det er vi nemlig gode til - og vi har en høj politisk bevidsthed, siger hun.

- Vi deltager meget aktivt både i samevalg, lokalvalg og når der er valg i hele Norge. I det hele taget har det slået mig, hvor mange udfordringer vi har tilfælles i Arktis. Og derfor er det så vigtigt, at vi lærer af hinanden, siger formanden for det samiske parlament i Norge, Aili Keskitalo.