Samarbejdspartiet er stadig imod lufthavnspakken

Samarbejdspartiet er ikke blevet mere begejstret for lufthavnspakken efter at have læst ejerskabsaftalen. Der er stadig spørgsmål, der står ubesvaret tilbage, mener Tillie Martinussen.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Andreas Wille
15. marts 2019 09:53
Versionist Ivik Kristiansen

Da lufthavnspakken var op til debat under Inatsisartuts efterårssamling, vendte medlemmet fra Samarbejdspartiet tommelen nedad.

Og den er ikke vendt op efter underskrivelsen af ejerskabsaftalen. Hvis planen pludselig skulle fejle, vil det være for dyrt for samfundet, lyder det stadig fra partimedlem, Tillie Martinussen.

- Der er kun de grønlandske skatteydere til at betale pengene tilbage igen. Vi synes stadig ikke, at det hænger sammen, siger Tillie Martinussen til KNR.

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Staten skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland.

Hun undrer sig over, hvad der vil ske, hvis planen slår fejl og samfundet ikke længere kan betale af på gælden.

LÆS OGSÅ Múte om aftale: Der er ikke lært af erfaringerne

Den danske stat skyder 700 millioner kroner i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Dermed kommer Danmark til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.

Et af hovedpunkterne i ejerskabsaftalen er, at selskabets bestyrelse skal bestå af fem-syv medlemmer, der er valgt på en generalforsamling. Kalaallit Airports Holding A/S, der er 100 procent ejet af selvstyret, indstiller fire bestyrelsesmedlemmer, herunder formand, og den danske stat indstiller to bestyrelsesmedlemmer.

Det er også aftalt, at den danske stat har vetoret på en række områder, som hvem der skal være bestyrelsesformand og væsentlige ændringer i selskabet. 

 

LÆS OGSÅ Vi har fået bekræftet vores bange anelser

LÆS OGSÅ Kielsen forsvarer ejerskabsaftale

LÆS OGSÅ Det er den bedst mulige ejeraftale