Samarbejdsaftale med mange fokuspunkter

I eftermiddag vil den nyvalgte kommunalbestyrelse i Kommuneqarfik Sermersooq fremlægge deres nye aftale om samarbejde i de næste fire år frem til næste valg. IA og Demokraterne har valgt at arbejde sammen om en bedre kommune og i eftermiddag afsløres deres fokuspunkter.
Skrevet af Peter Troelsen
24. april 2013 09:25

Under alle omstændigheder er der adskillige punkter, der skal tages op til nærmere behandling af den nye kommunalbestyrelse. Ting som ikke kan vente, men har behov for at blive taget særdeles alvorligt så hurtigt som muligt. Det gælder bl.a. erhvervslivet, boligsituationen, infrastrukturen og arbejdsmiljøet i kommunen.

Da kommunen er gigantisk og rækker på tværs af Indlandsisen har det været vanskeligt at lave en sammenhængende kommune, og det vil være nødvendigt at sætte yderligere fokus på netop den problemstilling for den østlige del af kommunen. Både erhvervslivet, turismen og adgangsforholdene i luft og på vandet skal optimeres, og det samme gælder byggeriet af nye boliger. Bygderne omkring Tasiilaq har oplevet en stor udflytning og borgerne har søgt mod de større byer i området. Her er der dog et stort underskud af egnede boliger, og det må den nye kommunalbestyrelse have fokus på.

Også i landets hovedstad er der store problemer med boligernes standard, og man må forvente, at der bliver bygget flere hundrede nye boliger i Nuuk i løbet af de kommende år. Også havnen i Nuuk står foran store forandringer, og her er der tale om, at kommenen og selvstyret i fællesskab skal have udbygget havnen, så den svare til de standarder, man kræver i fremtiden.

Kommunen vil givetvis også være nødsaget til at sætte yderligere fokus på misbrug og socialt udsatte børn og unge. De massive problemer, man oplever blandt børn af misbrugere, og de følgevirkninger det har i tiden fremover, er så alvorlige, at den nye kommunalbestyrelse givetvis vil være tvunget til at tage det særdeles alvorligt.

Der har været sagt og skrevet meget omkring mulighederne for pasning i hovedstadskommunen, og det ville være et enormt fremskridt, hvis man arbejdede målrettet mod at få bygget flere institutioner og dermed få mulighed for at indføre pasningsgaranti. Det ville også være positivt i bestræbelserne for at få studerende i udlandet til at vende hjem igen efter endt studieforløb. Den manglende pasning af børnene har været det suverænt største problem i den sammenhæng.

Slutteligt kommer man sikkert heller ikke uden om at se på de problematikker der ligger i beskæftigelsesområdet og med folkeskolerne. Arbejdsløsheden i kommunen er alt for stor, og nye tiltag på det område vil givetvis også være at finde i den nye koalitionsaftale. Skolesituationen er heller ikke optimal, og alt for mange unge mennesker forlader skolen uden reelle muligheder for at få en videregående uddannelse efter skolen. Mange vil havne på førtidspension, og det vil være skadeligt både for de unge mennesker og deres familier og for kommunens økonomi.