Søren Espersen: USA taler ned til Grønland

USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, omtaler Grønland som et uland og optræder som en dårlig diplomat, mener Dansk Folkepartis næstformand.
Næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, langer ud efter den amerikanske ambassadør i Danmark efter en kronik i Altinget. Foto © : Scanpix
22. april 2020 05:58

Der er stadig ingen kommentarer at hente fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, efter mediet Altinget mandag offentliggjorde en kronik skrevet af hende i mandags. 

Det meddeler Den Amerikanske Ambassade i København til KNR.

I kronikken skriver Carla Sands, at USA's regering er på vej med en 'substantiel pakke med økonomisk støtte' til Grønland, men nævner hverken hvad pengene skal bruges til, eller hvor stort beløbet er.

LÆS OGSÅ USA vil sende penge til Grønland

Kronikken og dens tone vækker stor undren hos Dansk Folkepartis næstformand og grønlandsordfører, Søren Espersen.

- Det virker som et tilbud til et tredjeverdensland, der ikke er, som Grønland er: en moderne, vestlig velfærdsstat. Det forekommer meget, meget specielt for mig, siger han og tilføjer:

- Her virker det som om, man går et sted hen, hvor man siger: 'Nu skal I bare se. Nu kommer vi og hjælper jer.'

Dårlig amerikansk diplomati 

Også formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), som i øjeblikket varetager udenrigsområdet, vil ikke kommentere sagen over for KNR.

Ifølge Søren Espersen er det en højst mærkværdig opførsel, at den amerikanske ambassadør ikke konkret vil sige, hvad en 'økonomisk støtte' til Grønland præcis indeholder.

- Det er da helt selvfølgeligt, at hvis man kommer med sådan noget, må man også have en plan, som i det mindste kan fortælle den grønlandske offentlighed, hvad det er, man vil, siger han.

- Det er en skæv måde at angribe det her på fra amerikansk side. Det må jeg bare sige, siger Søren Espersen.

LÆS OGSÅ Danske politikere om økonomisk støtte til Grønland: Vær ikke naive

I Folketinget opfordrer Venstre og Radikale de grønlandske politikere til at være opmærksom på, hvad USA vil have til gengæld for en mulig økonomisk støtte.

Hos Konservative Folkeparti mener grønlandsordfører Rasmus Jarlov, at USA forsøger at "underminere rigsfællesskabet".

Søren Espersen har ikke et klart bud på, hvad USA muligvis vil støtte økonomisk i Grønland. Dog gør han klart, at det skal være aftalt med Danmark først, hvis det handler om forsvar, sikkerheds- eller udenrigspolitik.

- Sådan noget ordner man inden for rigsfællesskabet først, og derefter aftaler man, hvad der er passende inden for NATO. Det må ikke blive en bilateral aftale mellem USA og Grønland. Det går simpelthen ikke, siger han.